Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFN 1.9 110 KM] Pompa paliwa.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Micklbn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFN 1.9 110 KM] Pompa paliwa.

Post autor: Micklbn » 12 lut 2013, 12:44

Witam, dzisiaj mój mechanik wymieniał trójnik od zbiornika płynu chłodzącego bo troche mi go ubywało i zauważył ze ubywa paliwa;/ sprawdził i mowi padnięta pompa paliwa;/ fakt, że od jakiegos czasu zauważyłem że przejezdzam mniej kilometrów za dana kwotę niż keidyś, wiem że jest zima moze więcej palic, ale przejeżdzam sporo mniej. I teraz mam pytanie odnośnie regenerowania pompy, mechanik mówi że cena zaczyna sie od 800zł plus wymiana koło 300 plus wypadałoby też zrobić wtryskiwacze po jakieś 80 zł od sztuki czyli 320zł..i tak, czy ktoś regenrował tak pompe paliwa?chciałbym wiedzieć ile on płacił za te rzeczy. Druga sprawa to głośna praca silnika, w zasadzie może nie silnika ale właśnie cięzko zdiagnozować od czego to mechanik mówi ze spokojnei to moze być własnie od walniętej pompy paliwa, czy ktoś miał podobne przygody z zepsutą pompą paliwa?;]

EDIT: A i dodam, że mówił że cieknie gdzieś z tyłu cyz to nie dziwne by ciekło z tyłu jak jest walnięta pompa paliwa, zdejmował osłone silnika i coś tam sprawdzał ale to troche dziwne

Jurek85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Jurek85 » 13 lut 2013, 18:27

Miałem dokładnie to samo :|

Jak patrzysz na pompę paliwa od strony silnika, to wychodzą z niej 4 przewody paliwowe do wtryskiwaczy. Pomiędzy nimi jest śruba - właśnie spod niej mi uciekało paliwo pod maskę - odpalenie samochodu było praktycznie nie możliwe (na szybko podpięcie komputera i odpalało. :|

Mój mechanik powiedział że na razie nie ma się co brać za wtryskiwacze, bo pompa była ewidentnie walnięta.

Problem dodatkowy polega na tym że demontaż pompy paliwa jest możliwy po zdemontowaniu rozrządu, czyli rozebraniu całego przodu silnika :|

Potem najważniejsze jest żeby mechanik ustawił ci prawidłowo kąt wtrysku (regulowany jest prawidłowym obrotem pompy wokół własnej osi (jest montowana centralnie na jednej śrubie).

Ja poddałem swoją pompę uszczelnieniu (wymiana wszystkich uszczelek i czegoś tam jeszcze).

Zupełnie nie pamiętam ile zapłaciłem - zapłaciłem tyle ile powiedział mechanik. Cóż zrobić, wiem że trochę to wyszło, ale na pewno mniej niż 800 zł - mój mechanik jest dość tani, ale porządny - z polecenia i wielokrotnie sprawdzony :):)

Micklbn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Micklbn » 14 lut 2013, 12:02

Mój mechanik chyba też nie jakis straszny, jak wymieniał mi części zawieszenia to raczej koszta były stosunkowo niskiei i nie narzekam na to co on wymienił póki co, dzisiaj byłem i jeszcze nie wiadomo ile to wyniesie bo dopiero wyjmuje tą pompe, ma w międzyczasie inne samochody, tak czy siak dochodzi do tego jeszcze regenracja alternatora bo faktycznie to już jakis czas temu było stwierdzone;p mam nadzieje że alternator do 200zł się zamknie no i poczekam co z tą pompą. Dzięki za odpowiedz

[ Dodano: 2013-02-15, 15:32 ]
No i wyszło mi 950zł za regeneracje pompy i alternatora także tak jak myślałem;]

Jurek85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Jurek85 » 16 lut 2013, 22:13