Witam, proszę mi powiedzieć która pompa za co odpowiada (nie zwracać uwagi na żółte i czerwone znaczki):
Podejrzewam że 1 to pompa oleju, 2 pompa wody a 3 pompa wspomagania ale jeśli 3 to pompa wspomagania to dlaczego wychodzi od niej wąż do chłodnicy? Bo odzywa mi się właśnie pompa 3 i nie jestem w 100% pewny czy to aby rzeczywiście pompa wspomagania.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2016, 11:23 przez chelsea78, łącznie zmieniany 1 raz.
Na podstawie ETKI i ELSY:
- numer 1 to koło wałka pośredniego napędzającego pompę oleju, ale nie jest to koło pompy;
- numer 2 to pompa wody;
- numer 3 to pompa wspomagania.
Nie wiem jak w C5, ale w C6 płyn wspomagania biegnie blisko chłodnicy przez dość cienkie rurki, które chłodzą płyn. Może to Cię zmyliło? Płyn w C5 ma taki bieg: pompa wspomagania → przekładnia kierownicza → system rurek chłodzących (biegną przy chłodnicy wody) → zbiorniczek wyrównawczy → pompa wspomagania itd.
[ Dodano: 2016-05-05, 00:54 ]
Oznaczyłem na zdjęciu kierunek biegu płynu wspomagania (czerwony to powrót). Te dwa węże wychodzą od pompy wspomagania.
Ok dzięki wielkie, widocznie zmyliło mnie chłodzenie płynu pompy. Kurdę nadal nie mogę się nadziwić, zrobiłem płukankę, zalałem oleju syntetycznego i wielkim zbiegiem okoliczności odezwała się pompa wspomagania
Już nie przesadzajmy z tym mineralnym używałem do tej pory Castrola Magnatec 10w40 pół syntetyk ale chodziłem po różnych stronach producentów olejów i wszędzie było że do tego silnika powinno stosować się syntetyk. W sumie raz mechanik nie wiedział jaki mam olej i jak wymieniał mi pierścienie na jednym z tłoków to wlał syntetyk jakiś. Potem ja przy wymianie wlałem spowrotem tego Castrola i za jakiś czas dowiedziałem się że był tam syntetyk. Teraz przepłukałem silnik i wybrałem chyba najlepszy możliwy dla tego silnika Specific od Motul'a 505.1 502.0. W sumie to powiem szczerze że sam już nie wiem co to się odzywa. Wiem że mam uwaloną rolkę na napinaczu i że ona przy porannym odpaleniu się odzywa z drugiej strony dzisiaj jak odpaliłem go zimnego to było słychać tylko łożysko rolki Zobaczę z czasem na pewno wyjdzie. Z drugiej strony może to nie rolka napinacza się odzywa tylko właśnie łożysko pompy wspomagania. Sama pompa jest raczej ok bo odkąd go mam nie odczułem zmiany w potrzebnej sile do skręcenia kołami. Pożyjemy zobaczymy, nie będę sobie na razie tym głowy zawracał.