Dzięki kolego i pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-31, 09:57 ]
Witam wszystko się wyjaśniło dokładnie taka sama usterka jak u kolegi wyżej. dziekuje i pozdrawiam
[A6C5]Piski turkot mielenie dziwne dzwieki z pod maski a6
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Witam! Mam pytanie, czy równie bezproblemowo jak w 1,9 TDI da radę wymienić bez wyciągania alternatora w V6 2.4
Dzisiaj po bezsilnych poszukiwaniach przyczyny jamrotania z przodu silnika wylałem kieliszek wody na pasek wielorowkowy! Jamrotanie ustąpiło momentalnie! Czy będzie to również koło pasowe na alternatorze??Jak myślicie??Z tego co widzę raczej tak.Przyznam że chciałem już wymieniać pompę wspomy ale ona wydaje inne dźwięki i nie wydawało mi się że to właśnie ona.
Powiedzcie co się w takim kole pasowym może posypać, a woda powoduje że jamrotanie zanika???

Powiedzcie co się w takim kole pasowym może posypać, a woda powoduje że jamrotanie zanika???
usunieto 

- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Najlepsze jest to że po polaniu wodą ona od razu się ulatnia/paruje i po prostu jej nie ma.Dzisiaj odpalam auto, wtedy kiedy jest najbardziej obciążone.......i nic-cisza.CHyba zrobię tak jak mówi Piotruś. Co do paska to wymieniałem razem z rozrządem w kwietniu tego roku, firma Dayco, więc chyba dobry.
Piotruś, w jaki sposób proponujesz umyć koła pasowe??Piotruś pisze:Myślę, że w takim przypadku wypadałoby przede wszystkim umyć wszystkiekoła pasowe oraz wymienić pasek wielorowkowy. Tak na 89% "jamrotanie" ustąpi ...
![]()
usunieto 

- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Uważam że głównym winowajcą "jarmolenia" jest tylko i wyłącznie pasek.Skoro zwykła kranówa poradziła sobie z tematem jamrowania to podejrzewam iż solidne umycie paska i kół pasowych rozwiąże problem na dobre.Napinacza nie podejrzewam, jest nowy, a tak jak mówię minimalna ilość wody "pozamiatała" piski,turkot i mielenie.
usunieto 

-
- Forum Audi A6 / A7