[ BDG 2.5 169 KM] Pęknięty wałek rozrządu
[ BDG 2.5 169 KM] Pęknięty wałek rozrządu
Witam, robiłem rozrząd miesiąc temu ( kompletny ) dziś coś strzeliło w silniku i auto zgasło, mechanik mowi ze to nie jego wina bo najprawdopodobniej pękł wałek. Sam z siebie mógł pęknąć? wcześniej oglądałem wszytskie wałki i krzywki były w dobrym stanie, dlatego mnie to dziwi, wiem ze mialem wyciek z simeringu na wale i mechanik wlewał do silnika jakiś uszczelniacz ? mogło to doprowadzić do zatarcia wałka ?
Jacek D.
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego zmien mechanika. Jemu chyba czaszka pękła od tej głupoty.... Skad on do diabła moze wiedzieć ze pękł wałek sciagał dekle?
Zle wymienił rozrzad pewnie za mocno naciągnął pasek albo co gorsza co innego wymodził. Odnajdz przyczyne najlepiej postronny mechanik niech ci znajdzie co sie stało i jak gosc nie zechce we wlasnym zakresie naprawic bierz rzeczoznawce i scigaj goscia. Temat przerabialem z kolega. Rorzad strzelil i cala glowica zawory tłoki itd do remontu. Dzis paka stoi na sprzedaz a silnik na czesci chce puscic.
Zle wymienił rozrzad pewnie za mocno naciągnął pasek albo co gorsza co innego wymodził. Odnajdz przyczyne najlepiej postronny mechanik niech ci znajdzie co sie stało i jak gosc nie zechce we wlasnym zakresie naprawic bierz rzeczoznawce i scigaj goscia. Temat przerabialem z kolega. Rorzad strzelil i cala glowica zawory tłoki itd do remontu. Dzis paka stoi na sprzedaz a silnik na czesci chce puscic.
Też mi się wydaje ze to wina źle ustawionego rozrządu. Własnie teraz kazałem mu zamówić lawetę i przyjechać po auto, mam być obecny przy oględzinach, zrobię zdjęcia rozwalonych elementów, jeśli nie będzie się poczuwał do winy, zrobię tak jak mówisz czyli wynajmę rzeczoznawce i sprawa trafi do sądu.
Jacek D.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
W tym wypadku wymienia się simering, a nie wlewa do silnika wynalazkówJacek90 pisze:wiem ze mialem wyciek z simeringu na wale i mechanik wlewał do silnika jakiś uszczelniacz

Warsztat, naprawy Audi A6.
Tak wiem, simering wymieniali 3 tyg, co sie okazało źle go założyli parokrotnie !
przejechałem ok 2tyś km. Byłem teraz zobaczyć czy mechanik przypadkiem nie zaczął rozbierać auta beze mnie , zajechałem a tu dekle ściągnięte ! na szczęście wałki nie pękły , dzwigienki na swoich miejscach siedzą solidnie. Została kwestia rozrządu , chociaż pasek jest mocno napięty, ( mechanik mi wmawia ze jego praca polegała tylko na załozeniu rolek i paska a wszystko napina napinacz, ze nie ma w tym jego ingerencji )
przejechałem ok 2tyś km. Byłem teraz zobaczyć czy mechanik przypadkiem nie zaczął rozbierać auta beze mnie , zajechałem a tu dekle ściągnięte ! na szczęście wałki nie pękły , dzwigienki na swoich miejscach siedzą solidnie. Została kwestia rozrządu , chociaż pasek jest mocno napięty, ( mechanik mi wmawia ze jego praca polegała tylko na załozeniu rolek i paska a wszystko napina napinacz, ze nie ma w tym jego ingerencji )
Jacek D.