Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 Tdi] padniety rozrzad v6

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
zdzisiu324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 2.5 Tdi] padniety rozrzad v6

Post autor: zdzisiu324 » 13 cze 2011, 22:56

witam,jestem zdzisiu i mam mały problem.kupilem audi a4 98r z uszkodzonym motorem a mianowicie zatarła sie pompa wody i rozpadły sie rolki.peklo 16 dzwigienek i mam zamiar wymienic te dzwigienki i mam nadzieje ze bedzie chodzic;D
ale jest jeden problem,nie wiem jak spasowac walki na jednej i na drugiej głowicy (te takie kola zembate)wiem jak sie blokuje walki. mam nadzieje ze mnie zrozumiecie;) nie patrzcie na bledy w pisowni bo jestem analfabetą;D
pozdrawiam

kryhawrc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krystian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kryhawrc » 13 cze 2011, 23:39

Jezeli wiesz jak sie blokuje wałki to sprawa jest prosta. Zablokuj jeden, a drugi musi być równolegle do drugiego( wycięcia w wałkach muszą sie zgrywać-tworząc linię). Do tego wałki powinny być ustawione tak aby było dojście do wszystkich śrub od głowicy.

Multifonika A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Multifonika A6 » 14 cze 2011, 10:08

Witaj zdzisiu324.

Wydaje mi się że na ustawieniu wałków i założeniu nowych dźwigienek się nie skończy. Skoro wysypało się ich tyle, to niemal na 100% niektóre zawory masz pokrzywione (no chyba że masz wielkiego farta) :] .
Zrób prosty eksperyment- na założonych wałkach pokręć wałem korbowym w prawą stronę kilka obrotów a poczujesz czy któryś z cylindrów nie ma kompresji- jak nie ma - głowice na stół :( (oczywiście pasek rozrządu założony).

PAWELJARCZAK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAWELJARCZAK » 14 cze 2011, 19:48

zdzisiu324 miałem podobny przypadek pasek cały a 22-e dzwigienki popękane srawdż czy popychacze są dobre u mnie były zmasakrowane zawory na pierwszy żót oka mają być rownwe sprawdż poprzez nacislanie zaworu i czy lużno odbija a i jeszcze luknij na zabezpieczenia zaworów potrafią wyskoczyć

zdzisiu324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zdzisiu324 » 14 cze 2011, 23:28

Czesc
znaczy sie u mnie scieło wszystkie zemby na pasku,zatarla sie pompa wody,rozpadly sie dwie rolki,polamalo 16 dzwigien,3 zapinki zaworowe zniknely;D i 3 pestek tez nima.popychacze ok.za auto dałem 3 zł i to tylko chcem zeby odpalało,nie wymagam rewelacji;) mysle ze 7zl sie wezmie jak bedzie na chodzie.walki ustawilem,poskrecalem jest ok ale teraz sie mecze z walem.nie wiem jak kuknąc przez te okienko w skrzyni.a zeby go zblokowac to juz nie wspomne...
nie ciekawe dojscie...
dzieki chłopaki za pomoc,jestem naprawde wdzieczny;)
w niedługiej pszyszlosci napisze co mi wyszlo z tej pseudo naprawy;D
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-06-17, 20:39 ]
czesc
audi poskladalem i odpaliłem.pracuje przecietnie,ciezko pali na goracym silniku ma duzy spadek mocy i kopci białym dymem.wie ktos czemu moze tak kopcic?moze byc to spowodowane brakiem katalizatora?
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja