witam,jestem zdzisiu i mam mały problem.kupilem audi a4 98r z uszkodzonym motorem a mianowicie zatarła sie pompa wody i rozpadły sie rolki.peklo 16 dzwigienek i mam zamiar wymienic te dzwigienki i mam nadzieje ze bedzie chodzic;D
ale jest jeden problem,nie wiem jak spasowac walki na jednej i na drugiej głowicy (te takie kola zembate)wiem jak sie blokuje walki. mam nadzieje ze mnie zrozumiecie;) nie patrzcie na bledy w pisowni bo jestem analfabetą;D
pozdrawiam
[ A6 C5 2.5 Tdi] padniety rozrzad v6
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Witaj zdzisiu324.
Wydaje mi się że na ustawieniu wałków i założeniu nowych dźwigienek się nie skończy. Skoro wysypało się ich tyle, to niemal na 100% niektóre zawory masz pokrzywione (no chyba że masz wielkiego farta)
.
Zrób prosty eksperyment- na założonych wałkach pokręć wałem korbowym w prawą stronę kilka obrotów a poczujesz czy któryś z cylindrów nie ma kompresji- jak nie ma - głowice na stół
(oczywiście pasek rozrządu założony).
Wydaje mi się że na ustawieniu wałków i założeniu nowych dźwigienek się nie skończy. Skoro wysypało się ich tyle, to niemal na 100% niektóre zawory masz pokrzywione (no chyba że masz wielkiego farta)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Zrób prosty eksperyment- na założonych wałkach pokręć wałem korbowym w prawą stronę kilka obrotów a poczujesz czy któryś z cylindrów nie ma kompresji- jak nie ma - głowice na stół

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Czesc
znaczy sie u mnie scieło wszystkie zemby na pasku,zatarla sie pompa wody,rozpadly sie dwie rolki,polamalo 16 dzwigien,3 zapinki zaworowe zniknely;D i 3 pestek tez nima.popychacze ok.za auto dałem 3 zł i to tylko chcem zeby odpalało,nie wymagam rewelacji;) mysle ze 7zl sie wezmie jak bedzie na chodzie.walki ustawilem,poskrecalem jest ok ale teraz sie mecze z walem.nie wiem jak kuknąc przez te okienko w skrzyni.a zeby go zblokowac to juz nie wspomne...
nie ciekawe dojscie...
dzieki chłopaki za pomoc,jestem naprawde wdzieczny;)
w niedługiej pszyszlosci napisze co mi wyszlo z tej pseudo naprawy;D
pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-17, 20:39 ]
czesc
audi poskladalem i odpaliłem.pracuje przecietnie,ciezko pali na goracym silniku ma duzy spadek mocy i kopci białym dymem.wie ktos czemu moze tak kopcic?moze byc to spowodowane brakiem katalizatora?
pozdrawiam
znaczy sie u mnie scieło wszystkie zemby na pasku,zatarla sie pompa wody,rozpadly sie dwie rolki,polamalo 16 dzwigien,3 zapinki zaworowe zniknely;D i 3 pestek tez nima.popychacze ok.za auto dałem 3 zł i to tylko chcem zeby odpalało,nie wymagam rewelacji;) mysle ze 7zl sie wezmie jak bedzie na chodzie.walki ustawilem,poskrecalem jest ok ale teraz sie mecze z walem.nie wiem jak kuknąc przez te okienko w skrzyni.a zeby go zblokowac to juz nie wspomne...
nie ciekawe dojscie...
dzieki chłopaki za pomoc,jestem naprawde wdzieczny;)
w niedługiej pszyszlosci napisze co mi wyszlo z tej pseudo naprawy;D
pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-17, 20:39 ]
czesc
audi poskladalem i odpaliłem.pracuje przecietnie,ciezko pali na goracym silniku ma duzy spadek mocy i kopci białym dymem.wie ktos czemu moze tak kopcic?moze byc to spowodowane brakiem katalizatora?
pozdrawiam