[ AFN 1.9 110 KM] Olej z odmy
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AFN 1.9 110 KM] Olej z odmy
Witam chcialbym sie poradzic czy ktos mial juz taki przypadek ze olej przedostawal sie przez odme prosto do turbiny przez co kopci, najbardziej po odpaleniu na zimnym silniku jak sie olej nazbiera na wlocie do turbiny,glownym problemem jest to ze musze turbo czyscic co 4 miesiace! cisnienie na kazdym tloku 25 olej 10W 40, ma ktos jakis pomysl co na to zaradzic?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2013, 18:21 przez hugosanczez, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczerze Ci powiem, że ja miałem taki przypadek, że zaczął mi kopcić. Szczególne przy ruszaniu. Jeździłem tak jakieś pół roku. Wyczyściłem odmę (dmuchałem w rurkę wpiętą w pokrywę i nie czułem oporu) i założyłem nową uszczelkę pod kopułkę zaworów. Efektu nie było żadnego. Dopiero kiedy zdjąłem gumę przy turbinie (od strony zimnego wirnika) zobaczyłem jakie luzy są. Oleju mi niewiele brał bo jakieś 200-500 ml między wymianami, turbo świszczało cichuteńko ale za to kopcił kiedy ruszałem z miejsca, strasznie to wyglądało - jakby stary jelcz, a czytając na forum, że to jest normalne albo, że wtryski padają zacząłem się bać. Po wymianie turbiny (zapieczona geometria) na zregenerowaną z roczną pisemną gwarancją problem zniknął. Nie ma dymu w ogóle. Nawet jak depczę na maksa nic nie widać. Samochód jak z fabryki. W pierwszej chwili myślałem że śnię
To tak krótko przedstawiłem jakim miałem problem ale u Ciebie może być coś innego. Zawsze logi coś pomogą.

To tak krótko przedstawiłem jakim miałem problem ale u Ciebie może być coś innego. Zawsze logi coś pomogą.
-
- Forum Audi A6 / A7
rozwiązaniem może być zainstalowanie separatora oleju 
na ten przykład a6-c5-moj-oil-catch-tank-vt56634.htm

na ten przykład a6-c5-moj-oil-catch-tank-vt56634.htm
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Widziałem też kiedyś jakiś separator z Lublina ale takiego na pewno bym u siebie nie zamontował. Niestety w tym silniku jest problem z odmą. Sam to przerabiałem 2x i u brata w A4 w AFN-ie teraz. Czyszczenie najlepiej robić kompletne albo nową odme kupić. Koszt to jak dobrze pamiętam jakieś 50zł, bo tak naprawdę tego co jest w środku poprzez sprężone powietrze nie uda Ci się wyczyścić.