Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AWX 1.9 131 KM] Nie działa turbina

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Aqualite
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AWX 1.9 131 KM] Nie działa turbina

Post autor: Aqualite » 23 paź 2015, 19:30

Witam.
Ostatnio, czyli 4 dni temu moja A6 przeszła gruntowny remont - kompletny rozrząd, turbina, sprzęgło z dwumasą. Nawet nie mowię, jak bardzo zabolała kieszeń, ale taki już urok napraw. Niestety, wszystko chodziło dobrze przez... jeden dzień. Po odbiorze pojechałem autem na małą przejażdżkę, szło idealnie, świetne przyśpieszenie i dynamika. Na drugi dzień przestała działać turbina. Po prostu odpalam rano auto, ruszam i czuję się jakbym czołgiem jechał. Od tak nagle turbina postanowiła nie działać. Zero mocy, co prawda auto jedzie, ale co to za jazda jak maksymalnie 50/60 km/h mogę po w miarę równym terenie (no chyba że z górki pojadę, wtedy to i 100 osiągnie...). Temat podjazdów pomijam, bo ledwo co podjechałem jak stanąłem na światłach...
Ma ktoś może pojęcie co może być przyczyną nagłego braku pracy turbiny? Zajechałem dzisiaj na szybko do mechanika, mówił że geometria turbiny w porządku, poprawił jeden wąż, ale jak przejechał się ze mną to turbina nadal ani drgnie. Ew. dalsze testy może dopiero od czwartku przeprowadzić. No szlag mnie bierze, tylko jeden dzień mogłem się cieszyć bezproblemową i dynamiczną jazdą. Jest coś co mogę samemu sprawdzić bez rozbierania auta?

Gość.

Post autor: Gość. » 23 paź 2015, 19:33

Pewnie zmienna geometria nie działa-sprawdź podcisnienie czy steruje turbiną.

Aqualite
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Aqualite » 23 paź 2015, 19:35

Podobno steruje, mechanik sprawdzał.

#edit
Jak mogę to zrobić samemu? Przyznaję się bez bicia, że jestem w tym zielony.

Gość.

Post autor: Gość. » 23 paź 2015, 19:44

Jak sprawdzałem w A4 kiedyś(identyczna sytuacja) to wsadziłem łape i poruszałem tym potem patrzylismy czy jest reakcja na gaz-nie było. Podciśnienie mi spierniczało przy jakims wyłaczniku w okolicach prawego kielicha. Żaslepiłem i wsio. Ale może uciekac gdzie indziej.

Dziadekblack

Post autor: Dziadekblack » 24 paź 2015, 16:21

Kolego blady prawdę powiedzą, najprawdopodobniej sterowanie turbo a błędy podpowiedzą co dokładnie , ja bym przejrzał podcisnienia na początek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja