Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AJM 1.9 115 KM] kopci na bialo chyba olej

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
rafkab

[ AJM 1.9 115 KM] kopci na bialo chyba olej

Post autor: rafkab » 26 maja 2014, 00:10

Witam forumowiczów

wiem ze temat był wałkowany kilkakrotnie ale niestety nie znalazłem takiego przypadku

moje autko ma przebieg oryginalnie 300tys jednego dnia moja zona pojechała na zakupy i od tego czasu autko zaczęło kopcić na biało jak lokomotywa z 18 wieku - było to dla mnie o tyle ciekawe ze autko wcześniej nie kopciło (no może odrobinę czarnego dymka przy przyciśnięciu mocno gazu).
- sprawdziłem na vagu logi statyczne i nie mam żadnych błędów. (dynamiczne niestety nie wchodzą teraz w rachubę za mocno kopci )
- silnik chodzi bez zastrzeżeń i równomiernie (poza kopceniem)
- kopci na wolnych obrotach i na gazie
- jedyne zastrzeżenie mam przy odpalaniu rannym jak za pierwszym razem nie zaskoczy to muszę go mielić przez następne 10 - 15 sekund (ale tu myślę ze to najprawdopodobniej uszczelniacze pompo wtrysków)

czytając posty dotyczące kopcenia najbardziej prawdopodobny wydawał się problem z turbo i erg - turbo zregenerowane, erg nowy
po wymianie kopci jak kopcił <wnerw>
dzisiaj zauważyłem mokre z oleju przy interkulerze ale nigdzie nie wyczytałem ze to możne być problem kopcenia

proszę o wasza pomoc
dzięki Rafał

daw2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daw2 » 26 maja 2014, 06:58

A jaki zapach ma ten biały dym?
Pomogłem? Kliknij

rafkab

Post autor: rafkab » 26 maja 2014, 19:37

daw2 pisze:A jaki zapach ma ten biały dym?
na pewno nie jak paliwo
bardziej jak nie przepalony olej

Doc - Admin

Post autor: Doc - Admin » 26 maja 2014, 20:23

Na biało to raczej płyn chłodniczy dymi. Nie widać przypadkiem ubytków?

rafkab

Post autor: rafkab » 27 maja 2014, 11:20

Rzadzu pisze:Na biało to raczej płyn chłodniczy dymi. Nie widać przypadkiem ubytków?
I
No właśnie nie ma żadnych ubytków ani babelków w płynie chłodniczym

[ Dodano: 2014-05-27, 11:20 ]
Myśle żebyś gdyby to byly pompowtryski albo zawory to śilnik pracował by nie równo
Olej w dolocie może swiadczyć o zużytym turbo (jak je rozebrałem nie widziałem jakoś dużych luzów)ale nie wyczytałem żeby to generowało nadmierne dymienie

Proszę poprawcie mnie jeśli sie myle

Plus to ze stało sie to nagle

Awatar użytkownika
daniel3262
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniel3262 » 31 maja 2014, 11:41

Witam,przyłącze się do tego tematu.Po wymianie oleju na motul 8100 x-cess 5w40 (ori nie żadna podróbka) moja audica zaczęła dymić na biało.Gdy odpalę silnik puści czarnego "bączka"-to norma ale później taki biały dym wychodzi z rury.Ubytku oleju ani płynu chłodniczego nie było ale dopiero przejechałem ok 300km na nowych płynach olejach.
Dodam również że płyny oleje były brane z górnej półki.
Patrzyłem filmiki jak kopcą na biało,ale u mnie kopci delikatnie.Nie wiem czy tak powinno być.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja