Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 Tdi] Kopci i ciągnie olej

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
qbas62
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 2.5 Tdi] Kopci i ciągnie olej

Post autor: qbas62 » 01 sie 2011, 19:32

Witam szanownych forumowiczów. Panowie ratunku. Od początku. Objawy: chmura dymu i spalanie oleju, ok. 1l na 100 km a może i troszkę więcej. No nic. Diagnoza u mechaniora, poszła turbina i ciągnie olej ( chociaż spadku mocy nie zaobserwowałem ) ale jak tak to tak. Turbina zregenerowana, przemyte rury, wymieniona odma, ok. Wyjeżdżam dzisiaj w trasę i co, to samo, chmura jeszcze większa, żre dalej olej. Wracam. Pod domem zaobserwowałem, że jak się wyjmie bagnet to przestaje dymić, korek wlewu oleju podskakuje, czyli ciśnienie za duże w skrzyni korbowej, ale odma wymieniona. Mechanik sugeruje, że w podstawie odmy i filtra oleju jest jakaś membrana i zaworek i to może być przyczyną takiego stanu rzeczy, ale czy faktycznie. Może ktoś już miał taki problem. Audiczka stoi a ja mam pilny wyjazd, może jakieś sugestie. PILNE Z góry dzieki za pilne odpowiedzi.

[ Dodano: 2011-08-01, 20:20 ]
W uzupełnieniu. Dowiedziałem się, że odma została ta sama a tylko została przepłukana benzyną ekstrakcyjną (stary szmaciany typ odmy).

emdzej91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: emdzej91 » 03 sie 2011, 15:43

Witam!
Dołączę się do tematu ponieważ mam podobny problem.
Ok 2 tygodnie temu jechałem podczas ulewy, na drodze rzeka, zjechałem na stacje, zatankowałem, wystartowałem - nie ma mocy. Na pierwszym biegu jakoś sie jeszcze rozpędzał, drugi - 2k obrotów i nic 3 tak samo dalej nie próbowałem popatrzyłem w lusterko wsteczne a tam siwy dym jakbym wiózł ognisko w bagażniku. No cóż awaryjne i pobocze pan podszedł mówi mi że turbina i padła i cały olej w nia idzie, zgasiłem auto, poczekałem, sprawdziłem olej niby jest tyle ile było więc odpaliłem z powrotem niech sobie chodzi po ok 20minutach ruszyłem powoli w strone miejsca docelowego, jedynka do 2k obrotów 2 tak samo 3, 4, 5, 6 do 2k i tempomat i sobie jechałem baaardzo powoli po ok 30km przeszło. Po powrocie do domu sprawdziłem - troche oleju ubyło ok 2/3 miarki dolałem (catrol 0w40) ostatnio mało jeżdżę więc nie zaglądałem do oleju dopiero po ok 100km sprawdziłem 1/2miarki ubyło dolałem to co mi jeszcze zostało (miarka pokazywała ok 2/3) przejechałem wczoraj ok 15km dzisiaj sprawdzam olej - poniżej minimum.
Moje pytanie ponieważ jestem zielony w mechanice czy silnikach: Co sie stało? nigdy wcześnie nie brał oleju od wymiany do wymiany a teraz? :|

emdzej91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: emdzej91 » 05 sie 2011, 01:35

Dzisiaj po przejechaniu ok 40km miarka pokazuje ze jest olej do poziomu "max" nic nie dolewałem, nic nie ruszałem, co sie mogło stać? oczywiście wiem jak sie spawdza poziom oleju. (jakies 10min po wyłączeniu silnika) <mysli>

qbas62
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: qbas62 » 07 sie 2011, 16:31

Witam, wszystko już jest jasne, odmy się nie czyści tylko wymienia na nową, po wymianie i zrobieniu kilkuset kilometrowej trasy wszystko jest ok, ODMA TYLKO NOWA, jakby ktoś miał taki problem, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja