[A6 C5]Jaki olej do 2.5Tdi
-
- Forum Audi A6 / A7
no właśnie w lato też kopcił na biało nie wiem czy nie zaszkodziłem mu trochę bo lałem bio ale zawsze mieszałem na pół z ON ale jak mówisz że litr na 4 tys to nie jest źle no to ok w sumie brakuje mu tys do 250 :lol: ale jak ktoś mi powie że nic jego silnik nie bierze oleju to mu nie uwierzę od tego gościa co kupowałem nie ukrywał że trzeba dolweać 

Ja nie rozumiem stwierdzenia, że od wymiany do wymiany silnik grama oleju nie bierze - zepsuty musi być i nic więcej........silniki tak są skonstruowane, że oleju musi ubywać - a że jednemu mniej a drugiemu więcej to inna sprawa............zresztą jak zajrzycie do dowolnej instrukcji serwisowej jakiejkolwiek marki to info o tolerancji zużycia oleju jest wszędzie - jak poczytałem w książce pana Etzholta, że BMW 525 tds może zużywać do 1 litra oleju na 1000 km to przestałem się stresować, a wcale nie dotyczyło to sytuacji, gdy miska olejowa jest dziurawa - kwestia zwyczajnej eksploatacji
-
- Forum Audi A6 / A7
no właśnie wielu jest takich co sprzedają i wielce twierdzą że nawet grama oleju nie weźmie na szczęście ja trafiłem na porządnego pana który powiedział "ja zawsze mam w bagażniku litr na dolewkę" ale w sumie tak dla porównania jeździłem renault master prosto z salonu i litr na 10 tys to minimum więc tak jak mówicie nie ma się czym przejmować
Olej a pompowtryski
kochani kupilem A6 i oczywiscie jak to na poczatku wymiana wszystkiego
autko smiga swietnie ale eh to ale
wlalem olej Mobil1 polsyntetyk po tygodniu zona wyczytala tu na forum ze do tego autka leje sie inny olej poczytalemi faktycznie
ale jescze sie poradze was nasze auto to 1.9 tdi 115 km na pompowtryskach
zalalem olej jak wyzej ale chce przejsc na pelen syntetyk (mozna) ?
i takie cudo jezdze przewaznie ok 100 k/h ale ostatnio lecialem na utostradzie 160 i zaczela mi mrygac kontrolka od swiec na wolnych obrotach po dodaniu gazu silnik wolniej zchodzil z obrotow po 2-3 przygazowkach kontrolka gasla dalej zezdze stowka i nie zapala mi sie ta kontrolka czy to moze byc wina oleju ?
a druga sprawa po odkreceniu pokrywy silnika zobaczylem ze kolo niebardzo wiem jak to nazwac na kolektorze ssacym jest jakas membrana i cala w oleju wiem ze to juz turbo pada ale co dalej jakie naprawy zrobic ?
dziekuje i pozdrawiam
autko smiga swietnie ale eh to ale
wlalem olej Mobil1 polsyntetyk po tygodniu zona wyczytala tu na forum ze do tego autka leje sie inny olej poczytalemi faktycznie
ale jescze sie poradze was nasze auto to 1.9 tdi 115 km na pompowtryskach
zalalem olej jak wyzej ale chce przejsc na pelen syntetyk (mozna) ?
i takie cudo jezdze przewaznie ok 100 k/h ale ostatnio lecialem na utostradzie 160 i zaczela mi mrygac kontrolka od swiec na wolnych obrotach po dodaniu gazu silnik wolniej zchodzil z obrotow po 2-3 przygazowkach kontrolka gasla dalej zezdze stowka i nie zapala mi sie ta kontrolka czy to moze byc wina oleju ?
a druga sprawa po odkreceniu pokrywy silnika zobaczylem ze kolo niebardzo wiem jak to nazwac na kolektorze ssacym jest jakas membrana i cala w oleju wiem ze to juz turbo pada ale co dalej jakie naprawy zrobic ?
dziekuje i pozdrawiam

-
- Forum Audi A6 / A7
a na jakim oleju wczesniej jezdzil? mysle ze jak wczesniej jezdzil na synteyku tylko teraz mu wlałes pól to teraz smialo mozesz przejsc na pelensyntetyk. wlej castrol edge 5W-40. co do kontrolki od swiec to na 99,9% nie jest to wina oleju(chyba ze o czyms nie wiem) podłacz sie pod kompa powinno wykazac czemu sie zapaliła. u mnie winą zapalania sie kontrolki od swiec był czujnik temperatury silnika tylko ze u mnie jak sie juz zapaliła to nie gasła. jak Ci pada turbo to zrobisz regenracje. sam tego nie stwierdzisz, musisz podjechac do jakiegos goscia co sie tym zajmuje i on Ci oceni w jakim stanie masz turbine i ewentualnie Ci sie nia zajmnie. po zakupie powymieniaj jeszcze filtr paliwa i powietrza. napisz jeszcze jaki masz przebieg w swojej niemce.
Witam, ja mam w swoim aucie przebieg 450 000 km i cały czas jeżdżę na pełnym syntetyku mobil 5W-40, wszystko jest ok, od wymiany do wymiany nic nie dolewam a silnik pracuje bardzo dobrze. Więc nie mam pojęcia skąd mit o przejściu na półsyntetyk powyżej 100 000 km. Uważam, że do silników TDI powinno się lać pełen syntetyk do końca żywotu silnika. I w pełni zgodzę się z kolegą censored-em, ludzie zmieniają olej na tańszy a później narzekania na silnik że wałki, że hydraulika i takie tam trzeba wymieniać. Ale to tylko moja opinia. Poza tym gdybym kupił auto to nie dolewałbym oleju tylko wymienił na nowy bez względu na to co mówi poprzedni właściciel. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,jak kupiłem
moje piękne Allroad były właściciel powiedział że w silniku jest 10W-50.Poczytałem troszkę o olejach na jaki powinien być stosowany<mysli> .Przebieg 275000km.Po zapoznaniu się z różnymi opiniami wybrałem castrol edge 0W-40
.O zgrozo-przejechałem 1000km i zaczęło kopcić w okolicach filtra odmy
.Wyjąłem więc filtr i ku mojemu ździwieniu okazał się czysty jak łza (zresztą były właściciel wymieniał ten filtr, wszystkie uszczelniacze i wogóle remont całej góry-posiadam fakt.naprawy.)Skręciłem tą odmę i po odpaleniu odkręciłem korek wlewu oleju i wyjąłem bagnet-kopciło i dmuchało.Mechanik powiedział,że to pierścienie poszły.Przejechałem tak jeszcze 200km. i przestał chodzić na wszystkie gary
. Samochód stoi w warsztacie i czeka na ostateczną diagnozę, a ja znów się zastanawiam jakim olejem po naprawie go zalać.
Macie może na to jakąś teorię. pomóżcie proszę.

Witam, mysle ze zagladniecie do instrukcji obslugi bedzie uzasadnione, gdyz moze rozwiac pare watpliwosci apropo brania oleju przez motory Audi(hehe jedyna instrukcja ktora przeczytalem od poczatku do konca).
a wiec :
"Zużywanie oleju przez silnik jest rzeczą normalną. W zależności od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynosić do 0,5l / 1000 km."
Czyli zakladajac 0,5 l / 1000 km i wymiane co 15000 ... ba 12000 km daje jakies 6l oleju na od wymiany do wymiany.
Obecnie stosuje 5w-40 Castrol Magnatec Diesel i wiem ze to nie najlepszy wybór ... w sumie wymiane juz mialem miec dawno ale chyba bedzie to Liqui Moly. pozdro
a wiec :
"Zużywanie oleju przez silnik jest rzeczą normalną. W zależności od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynosić do 0,5l / 1000 km."
Czyli zakladajac 0,5 l / 1000 km i wymiane co 15000 ... ba 12000 km daje jakies 6l oleju na od wymiany do wymiany.
Obecnie stosuje 5w-40 Castrol Magnatec Diesel i wiem ze to nie najlepszy wybór ... w sumie wymiane juz mialem miec dawno ale chyba bedzie to Liqui Moly. pozdro
audi sie nie psuje! audi sie zuzywa!!
IAM - 187,43 g/s![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
IAM - 187,43 g/s
![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
czy warsztat wspominal cokolwiek o przyczynach takiej awarii ? (dziurawy, pekniety tlok ?) - bo laczenie tego z faktem zalania motoru 0w40 jakos nie bardzo przekonuje (a jak zrozumialem taka jest wlasnie Twoja opinia).ShadowAero pisze:Witam,silnik już w trakcie składania. tłok był pęknięty i dziurawy i pierścienie walnięte.Coś mi się zdaje że ten przebieg to x2 ma nabite.Koszt remontu z robocizną 3750pln <szok> .Teraz go zaleję10W-40 bo już nie będę ryzykował że np. wał rozwali.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
I to są ÂŚWIęTE słowa. Nie ma opcji coby silnik w ogóle jego nie brał. Zawsze jakieś opary dostaną się do komory spalania i ulegną dematerializacjimad_ar2 pisze:Zużywanie oleju przez silnik jest rzeczą normalną. W zależności od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynosić do 0,5l / 1000 km."

Jeśli ktoś twierdzi że jego motor nic oleju nie bierze- to nie ma się z czego cieszyć, bo przeważnie oznacza to iż jego wtryski zaczynają lać. Gdy zaczyna brać oleju więcej też niedobrze- przeważnie uszczelniacze zaworowe bądź pierścienie tłokowe kończą żywot- a ich wymiana to w h.. roboty.
No to chyba znasz odpowiedź dlaczego silnik się rozsypał po wymianie oleju? Bo nie wmówisz tu nikomu że po wymianie na lepszy olej taka degradacja nastąpiła w twoim silniku po przejechaniu 1000km. Moim skromnym zdaniem poprzedni właściciel (bądź mechanik który serwisował ów samochód) zalał go jakimś gównem, w celu ukrycia przebiegu silnika. Wymieniając olej po prostu odkryłeś jego faktyczny stan techniczny i tyleShadowAero pisze:silnik już w trakcie składania. tłok był pęknięty i dziurawy i pierścienie walnięte

No z tego co pamiętam to nie ma takiego syntetyka. Czyli chcesz Swój silnik zalać półsyntetykiem. A wbrew nazwie półsyntetyk- oleju syntetycznego jest w nim do 30%. Tak więc można śmiało powiedzieć że chcesz zalać silnik olejem mineralnym. Hmm... Biorąc pod uwagę że idą mrozy Twój silnik czekają ciężkie czasy- zwłaszcza pierwsze minuty pracy po każdym zimnym starcie. Oczywiście zrobisz jak będziesz chciał- to tylko moja skromna uwagaShadowAero pisze:Teraz go zaleję10W-40
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
wiem że 10W 40 jest półsyntetykiem ale po tym co się stało i nie wiem konkretnie ile ma przejechane boję się wlać coś lepszego. Co z tego że pierścienie, wszystkie uszczelki jeden tłok będą nowe.Wał zostaje ten sam. Wleję syntetyk i znowu go h.j strzeli.Wolę nie ryzykować. Poza tym spotkałem gościa co jeżdzi allroadem już 5 lat na półsynt mobila i nie narzeka. A tak w ogóle to ja już zgłupiałem jakiej oliwy mu wlać
.Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!