dodam tylko, że w dzrwiach kierowcy nie mam panelu do sterowania a na liczniku mam fis ale nie mam do niego sterowania przy ręcznym tylko z manetki od wycieraczek. prosze o pomoc co sprawdzić czy to jest faktycznie webasto i jak go ewentualnie uruchomić.
[a6 c5 2,5tdi AFB] jak sprawdzić czy jest webasto
- robsoft1
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5 2,5tdi AFB] jak sprawdzić czy jest webasto
witam. jak w temacie w moim a6 avant 2,5tdi silnik afb z 1998r pod maską silnika mam naklejkę
i do tej pory myślałem, że być może maska jest przełożona od innego a6, które miało webasto gdyż u siebie nie widziałem nic co by wskazywało, że ja mam je u siebie aż do dzisiaj, gdzie po zdemontowaniu lampki w podsufitce z przodu moim oczom ukazał sie jakiś "silniczek" z napisem webasto a obok tak jak by kanał powietrzny i na tym też pisze webasto
![Obrazek]()
dodam tylko, że w dzrwiach kierowcy nie mam panelu do sterowania a na liczniku mam fis ale nie mam do niego sterowania przy ręcznym tylko z manetki od wycieraczek. prosze o pomoc co sprawdzić czy to jest faktycznie webasto i jak go ewentualnie uruchomić.
Niestety kolego to nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem postojowym.
Firma webasto produkuje po prostu również szyberdachy i to co pokazałeś to silnik do niego.
Co do pierwszego zdjęcia jesli ta naklejka jest na piecu to prawdopodobnie masz dogrzewacz silnika, ktory aby zaadoptować na ogrzewanie postojowe potrzebuje bardzo duzych nakladów (minimum pompka obiegowa cieczy, nowa instalacja elektryczna, panel sterowania, sterowanie nadmuchem, uklad wydechowy a jeśli masz niefart to wymiana calego pieca 9zaleznie od tego jaka jest elektronika)
Firma webasto produkuje po prostu również szyberdachy i to co pokazałeś to silnik do niego.
Co do pierwszego zdjęcia jesli ta naklejka jest na piecu to prawdopodobnie masz dogrzewacz silnika, ktory aby zaadoptować na ogrzewanie postojowe potrzebuje bardzo duzych nakladów (minimum pompka obiegowa cieczy, nowa instalacja elektryczna, panel sterowania, sterowanie nadmuchem, uklad wydechowy a jeśli masz niefart to wymiana calego pieca 9zaleznie od tego jaka jest elektronika)
- robsoft1
- Forum Audi A6 / A7
właśnie ta naklejka z pierwszego zdjęcia jest na masce silnika. a gdzie kolego szukac tego pieca w a6 z silnikiem 2,5tdi bo pod maską nie ma za dużo wolnego miejsca a i jeszcze jak powinno działać dogrzewanie silnika i jak to sprawdzić? znalazłem gdzieś na forum,że od webasto są bezpieczniki nr 5, 15, 25, i 44 i u mnie wszystkie te bezpieczniki są.
Piec wyglada mniej wiecej tak:
http://allegro.pl/webasto-audi-a8-diese ... 12966.html
Od spodu jesli jest musi być wyprowadzony wydech od niego, w C4 znajduje się po lewej stronie pod zderzakiem, w C5 nie wiem. Jestem prawie pewny, że piec masz niesprawny bo wymaga serwisowania (bardzo kosztownego), jestem w trakcie montażu do c4 i poki co koszt samych gratów to grubo ponad 1000zł a kupilem sam dogrzewacz plus opcję do rozbudowy z pilotem T100. jak masz ETKę to znajdziesz miejsce zamontowania dogrzewacza
http://allegro.pl/webasto-audi-a8-diese ... 12966.html
Od spodu jesli jest musi być wyprowadzony wydech od niego, w C4 znajduje się po lewej stronie pod zderzakiem, w C5 nie wiem. Jestem prawie pewny, że piec masz niesprawny bo wymaga serwisowania (bardzo kosztownego), jestem w trakcie montażu do c4 i poki co koszt samych gratów to grubo ponad 1000zł a kupilem sam dogrzewacz plus opcję do rozbudowy z pilotem T100. jak masz ETKę to znajdziesz miejsce zamontowania dogrzewacza
dogrzewacz usłyszysz a w tym roczniku to i pewnie poczujesz, po odpaleniu silnika z przodu autka bedzie wydobywac sie dymek, jak po powiedzmy dwoch minutach pracy wylaczysz silnik to bedzie jeszcze slychac przez chwile pracujacy piecyk. Webasto w formie ogrzewania postojowego najlatwiej zlokalizowac po pilocie lub ustawieniu w mmi godziny, czasu pracy. ja mam c6 i to moje pierwsze audi wiec nie powiem dokladnie gdzie jest u Ciebie wlaczanie centralnego
O kolega mnie troszke wyprzedzil ale rozwijajac jego wypowiedz co do kosztownosci to wszystko ma swoja zywotnosc najpierw pada swieca, pompa wody a potem wypala sie piec. swieca nie jest droga inwestycja, chyba cos kolo 100-200zł pompa juz sporo wiecej a przy ostatnim punkcie to lepiej juz kupic cale ogrzewanie.
O kolega mnie troszke wyprzedzil ale rozwijajac jego wypowiedz co do kosztownosci to wszystko ma swoja zywotnosc najpierw pada swieca, pompa wody a potem wypala sie piec. swieca nie jest droga inwestycja, chyba cos kolo 100-200zł pompa juz sporo wiecej a przy ostatnim punkcie to lepiej juz kupic cale ogrzewanie.
ArabaT powiedz jak to działa u Ciebie, bo u mnie odkąd jest zima po uruchomieniu silnika włącza się webasto (wg mnie ma za zadanie dogrzać silnik). Problem w tym, że dymi spod maski i spaliny przedostają się do kabiny. Czy to normalne, czy może wylot spalin nie jest podpięty do wydechu. Jak to jest w c6, bo to moja pierwsza zima z tym samochodem.
W C5 webasto znajduje się z przodu po lewej stronie (mniej więcej pomiędzy silnikiem a podłużnicą). Webasto ma swój tłumik i jego koniec umieszczony jest w osłonie pod silnikiem.
Nie wiem jak jest w przypadku dogrzewaczy i w C6 ale podejrzewam że podobnie. Więc jeśli dym leci spod maski to gdzieś jest nieszczelność. Lepiej sprawdzić nim bedzie za późno.
Nie wiem jak jest w przypadku dogrzewaczy i w C6 ale podejrzewam że podobnie. Więc jeśli dym leci spod maski to gdzieś jest nieszczelność. Lepiej sprawdzić nim bedzie za późno.