Witam!
Mam takie pytanie, wiem, że dużo tego typu tematów ale w każdym coś innego wyczytałem.
Mam A6 C5 1.9tdi 1997r i mam pytanie o działanie świec żarowych.
1) Po przekręceniu kluczyka nie mam żadnej kontrolki od świecy żarowej (dzisiaj było na termometrze +3 stopnie). Jak to jest w takim modelu jak mój, czy kontrolka powinna się zaświecać zawsze po przekręceniu kluczyka (nawet jak jest ciepło) czy po prostu jest jeszcze na tyle ciepło, że świece się nie włączają?
2) Ewentualnie czy jak kontrolka nie działa w ogóle to znaczy, że świece są uszkodzone? I trzeba by było je wymienić.
3) Ile jest świec żarowych dla tego modelu (4szt) ?
Samochód pali bez problemu od razu kręci ułamek sekundy (chociaż dzisiaj chyba troszkę dłużej).
[a6 1,9TDI 110KM] Jak działąją świece żarowe?
[a6 1,9TDI 110KM] Jak działąją świece żarowe?
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 12:52 przez wwojteko, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
wwojteko
wwojteko
Jest inna opcja- ściągnij fajkę przewodu z jednej ze świec, podłącz sobie inną (ewentualnie nową) metalową częścią oprzyj świecę o np. blok silnika lub o głowicę, przekręć kluczyk na zapłon i patrz czy świeca będzie grzać.
Jeśli nie to podejrzewam czujnik temperatury przy silniku
Jak czegoś nie wiesz to pytaj
Jeśli nie to podejrzewam czujnik temperatury przy silniku

Jak czegoś nie wiesz to pytaj

Śpiesz się powoli- zawsze zdążysz się spóźnić!
Dobra a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz, w którym miejscu na liczniku jest ta kontrolka od świec żarowych. Mam układ 6 kontrolek i pod spodem zegarek, nie mam komputerka wyświetlającego. Mam instrukcję ale od modelu wyższego i tam jest inaczej.
I jeszcze pytanie czy do świec żarowych jest jakiś bezpiecznik?
I jeszcze pytanie czy do świec żarowych jest jakiś bezpiecznik?
Pozdrawiam
wwojteko
wwojteko
O proszę to widzę, że jeszcze nie działa mi kontrolka od otwartej klapy tylnej, byłem przekonany, że ostatnia kontrolka w 2 rzędzie to właśnie będzie od świec żarowych
Dzięki za zdjęcie, wiem, że jeszcze coś mi nie działa :D, mam jeszcze pytanie do Witia czy pod wyświetlaczem temperatury na zewnątrz coś jeszcze się wyświetla? Bo jest pod spodem, podobny "prostokąt" i się zastanawiam czy tam też coś się wyświetla czy to tylko zaślepka jakaś?
A co do uszkodzonego czujnika temperatury silnika i świec żarowych, to jest ten sam czujnik, który pokazuje temperaturę na liczniku?
[ Dodano: 2010-10-29, 16:20 ]
Już wiem, że raczej działają mi świece, ale mam inny problem, na zdjęciu wyżej widziałem kontrolkę od otwartej klapy tylnej, nie działa ona u mnie i zauważyłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie
1) jak otworzę tylną klapę i potem zamknę to jak włączę światła to świeci mi lampka od światła przeciwmgielnego (mimo ze nie jest włączone to światło), jak włączę światło to mimo że kontrolka świeci to światło nie działa. Czasem jak zamknę klapę nie świeci się wtedy ta kontrolka i mogę włączyć światło przeciwmgielne. Co może być tego przyczyną (uszkodzony czujnik otwarcia klapy czy przepalona kontrolka od otwarcia klapy?).
2) na liczniku zauważyłem znikające podświetlenie (prawa strona nad prędkościomierzem) czasem zamiga czasem się na chwile wyłączy. Czy to przepalająca się zaróweczka czy brak jakiegoś styku.
Pozdrawiam!

A co do uszkodzonego czujnika temperatury silnika i świec żarowych, to jest ten sam czujnik, który pokazuje temperaturę na liczniku?
[ Dodano: 2010-10-29, 16:20 ]
Już wiem, że raczej działają mi świece, ale mam inny problem, na zdjęciu wyżej widziałem kontrolkę od otwartej klapy tylnej, nie działa ona u mnie i zauważyłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie
1) jak otworzę tylną klapę i potem zamknę to jak włączę światła to świeci mi lampka od światła przeciwmgielnego (mimo ze nie jest włączone to światło), jak włączę światło to mimo że kontrolka świeci to światło nie działa. Czasem jak zamknę klapę nie świeci się wtedy ta kontrolka i mogę włączyć światło przeciwmgielne. Co może być tego przyczyną (uszkodzony czujnik otwarcia klapy czy przepalona kontrolka od otwarcia klapy?).
2) na liczniku zauważyłem znikające podświetlenie (prawa strona nad prędkościomierzem) czasem zamiga czasem się na chwile wyłączy. Czy to przepalająca się zaróweczka czy brak jakiegoś styku.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam
wwojteko
wwojteko