Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ AVF 1.9 131 KM] Ile oleju wlewamy do silnika 1.9 TDI 131KM

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
ppeppe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AVF 1.9 131 KM] Ile oleju wlewamy do silnika 1.9 TDI 131KM

Post autor: ppeppe » 12 cze 2012, 08:54

Witam,
pewnie trywialne pytanie, ale szukałem na A6klub.pl i jakoś nie mogłem znaleźć, a więc do rzeczy.
1.Ile wlewamy oleju do silnika 1.9 TDI 131KM ?
2. Po jakim czasie olej spływa do miski i możemy sprawdzić stan oleju na bagnecie, tak żeby był wiarygodny (10minut po wyłączeniu silnika wystarczy?)
3. Czy samochód musi stać idealnie na równym terenie czy może między przodem a tyłem być np 5cm różnicy, a mimo to stan na bagnecie będzie wiarygodny?
4. Do którego momentu bagnet powinien być zamoczony, do zielonej kreski (1), a może do czerwonej kreski (2), a może jeszcze w innym miejscu?

Obrazek
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 12 cze 2012, 09:48

ppeppe pisze:1.Ile wlewamy oleju do silnika 1.9 TDI 131KM ?
Instrukcja obługi powinna o tym mówić...

ppeppe pisze:2. Po jakim czasie olej spływa do miski i możemy sprawdzić stan oleju na bagnecie, tak żeby był wiarygodny (10minut po wyłączeniu silnika wystarczy?)
Moim zdaniem, najbardziej wiarygodny stan oleju jest po całonocnym postoju...

ppeppe pisze:3. Czy samochód musi stać idealnie na równym terenie czy może między przodem a tyłem być np 5cm różnicy, a mimo to stan na bagnecie będzie wiarygodny?
Zależy od auta i konstrukcji miski olejowej... mój jest bardzo wrażliwy na różnicę poziomów podłoża ;| Najlepiej prawdzać zawsze w tym samym - równym miejscu...

ppeppe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ppeppe » 12 cze 2012, 11:54

Wczoraj wymieniałem olej, oczywiście z wkładem filtra. Wlałem 3,8L oleju do silnika, uruchomiłem go pochodził pare minut. Po około godzinie sprawdziłem stan oleju, był do zielonej strzałki, Rano sprawdzam i oleju jest do czerwonej strzałki. Przyjechałem do pracy i po 3 godzinach stania auta poszedłem sprawdzić olej, a na bagnecie jest olej miedzy zielona strzałką a czerwona.... i tak sie zastanawiam, spuszczać to 100-200mm czy darować sobie....

PZDR
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl