głowice z BAU do AKE
głowice z BAU do AKE
Witam
Jestem tu nowym użytkownikiem, założyłem konto dlatego że od niedawna jestem posiadaczem Audi A6 2.5 TDI (AKE) Avant z 2000 roku i chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi od fachowców, mianowicie ciekło mi spod pokryw zaworów, kupiłem uszczelki i wymieniłem, przy okazji okazało się że wałki się "wysypały" i trzeba by je zmienić, naczytałem się o tym że silniki BAU i wszystkie z literką B są żywotniejsze i od tych z literką A różnią się tylko głowicami, więc niewiele myśląc poleciałem do stacji demontaży pojazdów, akurat mieli te z BAU kupiłem, są kompletne z wałkami i z całą resztą, teraz przegrzebałem bardziej internet i ludzie piszą rożne rzeczy np że lepiej wymienić cały silnik, trochę za późno bo głowice już mam i chciałbym je tam zainstalować, więc tu pada moje pytanie czy to wszyystko podpasuje tak dobrze że tylko przełożę głowicę i ma działać, dodam że będę robił to sam, i czy jakieś inne części mam dokupić bo są np inne lepsze lub się różnią budową, proszę o szybką odpowiedz i dziękuję z góry za udzieloną pomoc, pozdrawiam
Jestem tu nowym użytkownikiem, założyłem konto dlatego że od niedawna jestem posiadaczem Audi A6 2.5 TDI (AKE) Avant z 2000 roku i chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi od fachowców, mianowicie ciekło mi spod pokryw zaworów, kupiłem uszczelki i wymieniłem, przy okazji okazało się że wałki się "wysypały" i trzeba by je zmienić, naczytałem się o tym że silniki BAU i wszystkie z literką B są żywotniejsze i od tych z literką A różnią się tylko głowicami, więc niewiele myśląc poleciałem do stacji demontaży pojazdów, akurat mieli te z BAU kupiłem, są kompletne z wałkami i z całą resztą, teraz przegrzebałem bardziej internet i ludzie piszą rożne rzeczy np że lepiej wymienić cały silnik, trochę za późno bo głowice już mam i chciałbym je tam zainstalować, więc tu pada moje pytanie czy to wszyystko podpasuje tak dobrze że tylko przełożę głowicę i ma działać, dodam że będę robił to sam, i czy jakieś inne części mam dokupić bo są np inne lepsze lub się różnią budową, proszę o szybką odpowiedz i dziękuję z góry za udzieloną pomoc, pozdrawiam
ok a więc poszukam pompy vacum, no ale faktycznie niech ktoś jeszcze potwierdzi i dopowie co może jeszcze będzie potrzebne
[ Dodano: 2015-10-28, 19:45 ]
aha i jeszcze jedna prośba, może ktoś posiada jakąś książkę typu (sam naprawiam, wkł itp...) w pdf do tego samochodu i silnika, bo przydała by mi się jakaś pomoc, choćby przy "spinaniu" i ustawianiu rozrządu i innych pierdół z góry dziękuję
[ Dodano: 2015-10-28, 19:45 ]
aha i jeszcze jedna prośba, może ktoś posiada jakąś książkę typu (sam naprawiam, wkł itp...) w pdf do tego samochodu i silnika, bo przydała by mi się jakaś pomoc, choćby przy "spinaniu" i ustawianiu rozrządu i innych pierdół z góry dziękuję
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
-
- Forum Audi A6 / A7
ja póki co zgłębiam temat uszczelki pod głowicą, dokładnie to nie wiem z iloma "dziurkami" ma być pod głowice z BAU bo moje mają 2, dowiedziałem się że przekładka na głowice Bxx są możliwe tylko z silnika AKE bo już miał zmodernizowane kanały olejowe, pompa Vacum na 100% inna, ale chyba trzeba szukać na innym forum bo tutaj ludzie skompi w udzielaniu informacji i trudno cokolwiek się dowiedzieć.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krystian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Wystarczy trochę poszukać gdzyż wiekszość tematów była juz wałkowana kilka razy. A jak sie nie nie chce to mona szukać pomocy na innych forach.
A tak poz tym to:GDZIE SĄ MODERATORZY I ADMINSTRATORZY- na tym forum robi sie coraz większy syf i nieporządek. Tematy sie powtarzają co chwile. Kiedyś tego nie było. Nie dziwie sie ze wszyscy powoli uciekaja z tąd uciekają.
A tak poz tym to:GDZIE SĄ MODERATORZY I ADMINSTRATORZY- na tym forum robi sie coraz większy syf i nieporządek. Tematy sie powtarzają co chwile. Kiedyś tego nie było. Nie dziwie sie ze wszyscy powoli uciekaja z tąd uciekają.
Szukałem i nic konkretnego nie znalazłem kolego kryhawrc, jeśli jesteś taki pewien swego to daj linki do tych tematów, w żadnym, podkreślam w żadnym ! nie ma jednoznacznej odp w jakie komponenty się zaopatrzyć itp, nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi, kończy się na tym że każdy proponuje wymianę silnika na Bxx i założenie swojej pompy na tym się wszystko kończy, widzę że jak sam tematu nie ogarnę i nie zrobię poradnika na tym czy na innym forum z fotami dla przyszłych lub obecnych posiadaczy to z tego nic bo tu ani nikt nie pomoże, ani nawet poradnika nie zrobił który by się naprawdę bardzo przydał, dziękuję.
mixio
Bez wycieczek proszę i cenzuralnie.
[yaszczur]
mixio
Bez wycieczek proszę i cenzuralnie.
[yaszczur]
Ostatnio zmieniony 11 lis 2015, 00:35 przez mixsio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7