[A6 C5 1.9TDI AFN] Gdzie jest odma
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 1.9TDI AFN] Gdzie jest odma
panowie ma ktoś może zdjęcie z odmą, gdzie ona się znajduje? pytam bo przeglądałem forum i widziałem dużo postów odnośnie odmy w 2,5 tdi a nie mogłęm znaleść o 1,9 tdi
-
- Forum Audi A6 / A7
Piotruś, blad 00575mialem juz dawno zregenerowalem turbo i zmienilem zawor sterujacy, przez 3 miesiace bylo ok ale potem na wysokich obrotach znowu mnie zaczelo przeladowywac oczywiscie juz bez bledu, wystarczylo uruchomic silnik na nowo i ok do momentu pokonania 3 tys obrotow :-D 2 dni temu wymienilem przeplywke i narazie krece do 4 tys i wszystko ok umylem tez egr i jak narazie fantazja a odme chce sprawdzic bo po wymianie przeplywki zaczal lekko kopcic jak na 2 biegu daje mu w pedal..
Re: [A6 C5 1.9TDI AFN] Gdzie jest odma
Prosze tu maszbieniu pisze:panowie ma ktoś może zdjęcie z odmą, gdzie ona się znajduje? pytam bo przeglądałem forum i widziałem dużo postów odnośnie odmy w 2,5 tdi a nie mogłęm znaleść o 1,9 tdi
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Piotruś pisze: Alukard - prykro mi ale przez neta to mogę Ci takie powody powymyślać, że do rana nie zaśniesz a rzeczywista przyczyna może okazać się dziecinnie prosta i tania w naprawie. Nie potrafię pomóc na odległość ale jeszcze będę myślał ... .
a moze byc zapchana odma

jak sprawdzic czy jest drożna

-
- Forum Audi A6 / A7
alukard, najlepiej sie do niej dobrac, odpiac, obejrzec i stwierdzic fakty hehe ja mam wlasnie taki zamiar :-D
[ Dodano: 2009-04-08, 20:25 ]
jak mialem passata i rozerwalo mi odme na trasie, to polaczylem ja wkladajac do srodka kawalek pomaranczowego weza od gazu.. juz rok dziala bez zarzutu, wiem bo moj ojciec odziedziczyl po mnie samochod :-D
[ Dodano: 2009-04-08, 20:25 ]
jak mialem passata i rozerwalo mi odme na trasie, to polaczylem ja wkladajac do srodka kawalek pomaranczowego weza od gazu.. juz rok dziala bez zarzutu, wiem bo moj ojciec odziedziczyl po mnie samochod :-D
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
no to mnie zalamales ...Piotruś pisze:Szczerze wątpie, chociaż teretycznie wszystko jest możliwe. Poza tym istnieje kilka innych miejsc, które w razie problemów z odpowietrzaniem skrzyni korbowej - powinny pokazać swoją słabość szybciej niż akurat ta uszczelka w deklu zaworów ... .alukard pisze: a moze byc zapchana odma
Na pomiar kompresji w skrzyni korbowej najlepiej wybrać się do jakiegoś serwsu. Taka usługa nawet w ASO nie jest kosztowna - za to wynik "niegdybający". Warto zapłacić - moim zdaniem ... .
na dniach pojade mierzyc kompresje bo na 22 umowiony jestem na chipa ...
ale nie widac nigdzie zeby cieklo z pod glowicy
albo zeby byl slabszy choc pewnie to jak by bylo to i tat bylo by malo dostrzegalne
-
- Forum Audi A6 / A7
Panowie dzisiaj zauwarzylem ze bardzo mi sie poci odma, moze jest zapchana ale nie chce sie bawic w czyszczenie, bo nie wiem czy mozna to wyczscic, wolal bym kupic nowe elementy 1 i 2 na zalaczonym obrazku..
.. gdzies widzialem ze element nr 1 ma jakas dziwna uszczelke od spodu i z niej mi wlasnie dosc cieknie a element nr 2 to nie wiem dokladnie co to moze filtr?
.. chcial bym kupic wszystkie elementy zeby od nowa wszystko gralo i buczalo przez nastepne 250tys tylko wlasnie do konca nie wiem jak sie te elementy profesjonalnie nazywaja?
.. gdzies widzialem ze element nr 1 ma jakas dziwna uszczelke od spodu i z niej mi wlasnie dosc cieknie a element nr 2 to nie wiem dokladnie co to moze filtr?
.. chcial bym kupic wszystkie elementy zeby od nowa wszystko gralo i buczalo przez nastepne 250tys tylko wlasnie do konca nie wiem jak sie te elementy profesjonalnie nazywaja?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
poczekaj poczekaj moj AFN-EK jeszcze twoja v6 przezyjePiotruś pisze:Dlaczego Cię załamałem Alukard - bo nie roztaczam wizji kończącego się AFNa, który niebawem zsypie się w kupkę rdzy pod autem ... :-D :shock:![]()
?
Dobra - napiszę Ci to wprost skoro oczekujesz szczerości: Otóż moim zdaniem poprostu zmaltretowałeś króciec odmy i/lub otworek w deklu zaworowym - ot co. I teraz sobie podcieka i podciekać będzie - zasadniczo bez jakiejkolwiek szkody dla silnika czy czego tam jeszcze chcesz ... :roll: :mrgreen: ... .
Jedź w końcu na tego chipsa i nie zawracaj więcej gitary ...:roll: :mrgreen:
.

no chips bedzie 24 o godz 12

oczywiscie Witek bedzie baral go pod swoje skrzydla :mrgreen:
Odgrzeję trochę kotleta w tym temacie :-P na 1 stronie jest fotka i zaznaczona część nr2,wywaliłem dziś ten cały wąż bo ciekło na dole przy bloku silnika,co się okazało,wyłamał mi się kołnierz i pękło to dolne mocowanie na dwie śrubki przy bloku
kupiłem taki przewód plastykowy nowy i już zamontowany został,ale jest on bez tego odolejacza(ta biała bańka nr2).Czy coś to może pogorszyć w moim silniku?Starsze modele TDI tego nie miały i żyją do dziś dobrze,a tu miało co się pocić :-? W b4 tdi miałem identyczny ten przewód odmy,jak ten który dziś zamontowałem(bez bańki).

W passacie b5 110KM z 98r tej bańki też nie mam widocznie od 99r chcieli coś poprawić bo tak się pokazały ale czy cos to zmienia nie mam pojęciaRaKo pisze:Odgrzeję trochę kotleta w tym temacie :-P na 1 stronie jest fotka i zaznaczona część nr2,wywaliłem dziś ten cały wąż bo ciekło na dole przy bloku silnika,co się okazało,wyłamał mi się kołnierz i pękło to dolne mocowanie na dwie śrubki przy blokukupiłem taki przewód plastykowy nowy i już zamontowany został,ale jest on bez tego odolejacza(ta biała bańka nr2).Czy coś to może pogorszyć w moim silniku?Starsze modele TDI tego nie miały i żyją do dziś dobrze,a tu miało co się pocić :-? W b4 tdi miałem identyczny ten przewód odmy,jak ten który dziś zamontowałem(bez bańki).