[a6 c5 1.9] ekonomicnza jazda
-
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5 1.9] ekonomicnza jazda
Moze mi ktos wytlumaczyc jak ekonomicznie jezdzic tym autem? Ewentualnie jakies link do jakiegos rzeczowego wywodu na ten temat?
Z tym się to nie zgodzie to jest PSJ który prowadzi do zajechania turbiny i połowy silnika. Na odpowiednią jazdę jest tylko jedna rada jeździć w pełnym zakresie momentu obrotowego (czyli bez przesadnego żydzenia auta) napewno delikatnie jeździć na zimnym motorze i odczekać chwilę przed zgaszeniem więcej przeciwwskazań nie ma.greg25 pisze: zmieniać biegi najwcześniej jak można
A najlepiej poczytaj sobie to co chciałeś czyli dłuższy wywód na ten temat (może nie jest najnormalniejszy ale jest najlepiej ujęte to czego nie wolno a co można)

:arrow: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66667
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Hmm - może nie uwierzycie, ale jak swoją A6 ciągnąłem z Niemiec w czerwcu tego roku to na trasie:Stuttgart - Gorzów Wlkp -760 km komputer pokazał średnie spalanie 3,8 litra/100km
pewnie teraz się uśmiechacie pod nosem, ale jak zatankowałem na starcie do pełna, tak tuż przed Gorzowem miałem jeszcze ponad połowę zbiornika. A jechałem baaaaardzo ekonomicznie, bo za lawetą ciągniona przez Galaxy -jakieś 90-110 km/h i na autobanie czasem używałem tempomatu. Specjalnie z nudów robiłem zdjęcia telefonem jaki był stan licznika.

gwizdek
Nie no w takie spalanie oto juz nie uwierze napewno sporo za niskiegwizdek50 pisze:komputer pokazał średnie spalanie 3,8 litra/100km![]()
watpie czy w naszych audiolach da sie zejsc ponizej 5,5 czy 5 litrow
mi na trasie wyszlo 6,3 wiwekszosc czasu spokojna jazda depnelem tylko ze dwa razy tak do 180 i przez jakies 3 minuty tak jechalem
-
- Forum Audi A6 / A7
[quote="gwizdek50"]Hmm - może nie uwierzycie, ale jak swoją A6 ciągnąłem z Niemiec w czerwcu tego roku to na trasie:Stuttgart - Gorzów Wlkp -760 km komputer pokazał średnie spalanie 3,8 litra/100km
pewnie teraz się uśmiechacie pod nosem, ale jak zatankowałem na starcie do pełna, tak tuż przed Gorzowem miałem jeszcze ponad połowę zbiornika. A jechałem baaaaardzo ekonomicznie, bo za lawetą ciągniona przez Galaxy -jakieś 90-110 km/h i na autobanie czasem używałem tempomatu. Specjalnie z nudów robiłem zdjęcia telefonem jaki był stan licznika.[/qu
a mój 2.5 tdi pali 2.8 na trasie:) przestan pisac takie pierdoły jest to niemozliwe nie srednie spalanie a chwilowe mogles takie miec a to trzeba rozróznic wiec nie pisz jak nie wiesz jaka jest róznica czasami głowa boli i plakac sie chce:(((((

a mój 2.5 tdi pali 2.8 na trasie:) przestan pisac takie pierdoły jest to niemozliwe nie srednie spalanie a chwilowe mogles takie miec a to trzeba rozróznic wiec nie pisz jak nie wiesz jaka jest róznica czasami głowa boli i plakac sie chce:(((((
3,8 Litra to przesada kolego, Panda spala na trasie 3,5 litra.
ja na zbiorniku robie na miescie 1000km - wychodzi 7 l srednie. Nie powiem bo noge mam ciezka. Na miesice nie mam takiego czegos jak ekonomiczna jazda.
Trasa to jest 5,5 l.
Jednemu pali 5,5 a drugiemu 6,5. Nie ma sie co dziwic, jest przecież wiele czynników ktore moga zwiekszac spalanie. Mowie tu np o cisniueniu w oponach, sluchanie glosno muzyki ( wzmacniacz, skrzynie basowe itd) klika, chociazby swiatła, to wszytko sprowadza sie do zwiekszenia zuzycia paliwa.
Audi 1,9 potrafi zejsc do 5 l. Juz to gdzies pisalem i napisze jeszcze raz:
Jak kupilem auto, chcaielm zobaczyc ile spala. Zatankowalem do pelna, zrobilem po miecie 100km (ekonomicznie)i w trasie 20 km z predkoscia 180-190 km/h. Razem 120km , dotankowalem znowu do pełna - wynik 6,2 l ( na dystrubutorze )
ja na zbiorniku robie na miescie 1000km - wychodzi 7 l srednie. Nie powiem bo noge mam ciezka. Na miesice nie mam takiego czegos jak ekonomiczna jazda.
Trasa to jest 5,5 l.
Jednemu pali 5,5 a drugiemu 6,5. Nie ma sie co dziwic, jest przecież wiele czynników ktore moga zwiekszac spalanie. Mowie tu np o cisniueniu w oponach, sluchanie glosno muzyki ( wzmacniacz, skrzynie basowe itd) klika, chociazby swiatła, to wszytko sprowadza sie do zwiekszenia zuzycia paliwa.
Audi 1,9 potrafi zejsc do 5 l. Juz to gdzies pisalem i napisze jeszcze raz:
Jak kupilem auto, chcaielm zobaczyc ile spala. Zatankowalem do pelna, zrobilem po miecie 100km (ekonomicznie)i w trasie 20 km z predkoscia 180-190 km/h. Razem 120km , dotankowalem znowu do pełna - wynik 6,2 l ( na dystrubutorze )
Moim zdaniem możliwe jest takie spalanie tylko i wyłacznie na autostradzie na dystansie 1000KM i to jednostajna prędkością na tempomacie bez żadnych gorek... i z prędkościa 80Km/h.....Ostatnio zauważyłem na autostradze jak jedzie sie stałą prędkościa 90Km/h a 80Km/h jest aż litr różnicy! A w prędkości 80 a 90 to prawie żadna różnica...