[ AVF 1.9 131 KM] Dziwne stukanie w silniku
[ AVF 1.9 131 KM] Dziwne stukanie w silniku
Wczoraj, gdy próbowałem odpalić samochód Audi a6 c5 2003 1.9 tdi 130km to z silnika zaczęły dobiegać dziwne odgłosy. Troche mnie to niepokoi ... Umieszczam dźwięk silnika w pliku audio, może komuś coś mówi ten warkot, proszę o podpowiedz czego to może być wina. Bo nawet nie wiem czy mogę dojechać bezpiecznie do mechanika.
- pawelx
- Forum Audi A6 / A7
kolego sprawdz rozrząd tak jak kolega pisze, lub niech sprawdzi to kompetentna osoba jezeli nie wiesz jak to sprawdzic niech sprawdzi to kompetentna osoba, jeżeli nic nie bedzie widać i slyszysz że dzwięk dochodzi napewno z wnetrza silnika, to najprościej bedzie zdjąć górną pokrywę i zobaczyć jak wyglada hydraulika, chodzi tu przedewszystkim o stan popychaczy hydraulicznych tzw szklanek jeżeli posiadasz silnik o kodzie AVF to niestety bolączka tych silnikow, u mnie zrobila sie dziura w szklance po 320 tys km i skonczylo sie na wymianie popychaczy, panewek i niestety wałka bo na jednej krzywce brakowalo z 5 mm... wiem wiem niemozliwe... a jednak peknieta szklanka troszke go uszkodzila,
trudno ocenić ten dżwięk tak na nagraniu, na zywo bym ci dokladnie powiedzial czy to samo ale mozesz rozpiąć dolot przy egr i jezeli bedzie słyszal z wnetrza silnika takie basowe walenie to napewno szklanka
nie chce cie straszyc ale lepiej nie jeżdzić poki nie wykryjesz usterki. pozdro
trudno ocenić ten dżwięk tak na nagraniu, na zywo bym ci dokladnie powiedzial czy to samo ale mozesz rozpiąć dolot przy egr i jezeli bedzie słyszal z wnetrza silnika takie basowe walenie to napewno szklanka
nie chce cie straszyc ale lepiej nie jeżdzić poki nie wykryjesz usterki. pozdro