Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Dziwne "buczenie"

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
linekmks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: linekmks » 07 lut 2012, 16:25

Witam,

Od kilku dni ( tych mroźnych ) gdy silnik nagrzeje się do przedostatniej kreski przed połową i dalej do połowy podczas odpuszczania pedału gazu, i...może to zabrzmi dziwnie - skręcania, coś strasznie buczy -wręcz wyje. Jak dodaję gazu buczenie zanika. Co to może być? Od razu mówię, że nie miałem jeszcze czasu podłączyć auta pod kompa

linekmks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: linekmks » 07 lut 2012, 19:31

W momencie skrętu wycie tylko się pogłębia. A tak to wyje nawet jak stoję. Niemniej na zewnątrz nic nie słychać

linekmks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: linekmks » 09 lut 2012, 08:59

Może dopowiem kilka szczegółów z obserwacji:

1. Na zimnym silniku nie słychać nic
2. Po rozgrzaniu do przedostatniej kreski przed połową zaczyna się buczenie
3. Występuje ono tylko do osiągnięcia mniej więcej 1200 obrotów; im słabsze obroty tym cichszy odgłos
4. Po dodaniu gazu buczenie jakby...przyspiesza co powoduje właściwie jego zanik
5. Buczenie występuje również podczas postoju przy włączonym silniku ( obroty )
6. Podczas zakrętów buczenie nasila się a przy ostrych zakrętach odgłos jest wręcz jakby metal tarł o metal
7. Również na postoju skręcałem kierownicę w jedną i drugą stronę - odgłos nasilał się jak wyżej
8. Po otwarciu maski i skręcie kierownicy zauważyłem, że dźwięk wydobywa się gdzieś po stronie kierowcy ale gdzie...nie mam pojęcia
9. Może to nie istotne ale silnik praktycznie nie nagrzewa się do połowy tylko wskazówka zatrzymuje przed oraz ogrzewanie....nawet jak dam na 19 to grzeje niesamowicie

Mam nadzieję, że na podstawie tych danych ktoś coś zdjagnozuje.
Jak nie to jadę do warsztatu :/

Sprawdzałem płyn w zbiorniczku od pompy wspomagania i znalazłem obok odłączony kabelek ( na zdjęciu ) nie mogę jednak znaleźć miejsca jego podłączenia. Czy to ma tak być?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 10:18 przez linekmks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariuszbogdan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariuszbogdan » 07 kwie 2013, 00:33

Witam! chciałbym zasiegnac Waszej opinii.
od jakiegoś czasu cos wyje mi w komorze silnika..tylko kilka minut po uruchomieniu zimnego silnika..po kilku minutach jak silnik zrobi się cieply już tego nie slychac..takie dziwne "buczenie"..jak by jakies lozysko czy cos..? Dodam ze jest nowy rozrząd,sprzeglo i dwumas!...może to pompa wspomagania?
to link do filmu

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja