[A6 2.5 TDI V6] Dymi na szaro i to ostro
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 2.5 TDI V6] Dymi na szaro i to ostro
Dawno sie nie odzywałem więc wszystkich witam. Panowie z tego co czytam to nasze audiczki 2.5 TDI mają bardzo duże problemy z tymi silnikami. U mnie wystąpiło zadymianie ulic na szaro. Trochę nie wiem co sie dzieje, mechanik powiedział mi że to niby odma, a następny stwierdził ze za dużo oleju w silniku. W środę umówiony jestem w warsztacie mam nadzieje że to już koniec problemów (nadzieja matką głupich). Proszę o pomoc.
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
Szary dym zwykle jest oznaką nieszczelnego układu smarowania turbosprężarki przez co olej dostaje się do układu dolotowego i jest spalany w silniku. Inną bardzo prozaiczną przyczyna może być wyciek jakiegos płynu np. chłodzenia lub ze skrzyni biegów, który leci na układ wydechowy i tam paruje w skutek jego rozgrzania. Tak czy inaczej warto odwiedzić warsztat.
Co do odpowietrzenia skrzyni korbowej (odmy
to najlepiej to sprawdzić wyciągając bagnet do sprawdzania poziomu oleju i przykładając rękę do wylotu. Dopóki nie dmucha zbyt mocno to jest ok. Nie radze sprawdzać tego ściągając korek wlewu oleju ponieważ mozna zostac ochlapanym olejem przez kręcący się wałek rozrządu... a co gorsze pobrudzic sobie silniczek 
Pozdrawiam
Co do odpowietrzenia skrzyni korbowej (odmy

Pozdrawiam
Sleepknot
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Jeśli to tylko odma to ok, myślę że nie będzie więcej niespodzianek i będę mógł relaksować sie jazdą. Dzięki bardzo. Pozdrowionka.
[ Dodano: 2008-10-18, 22:43 ]
Witam
Odebrałam moją furkę z warsztatu i jak na razie jest ok za wymianę odmy zapłaciłem 470zł. Sama odma kosztowała 240zł a reszta to robocizna.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-18, 22:43 ]
Witam
Odebrałam moją furkę z warsztatu i jak na razie jest ok za wymianę odmy zapłaciłem 470zł. Sama odma kosztowała 240zł a reszta to robocizna.
Pozdrawiam