mam wyczuwalne krótkie lekkie drganie silnika ale tylko i wyłącznie przy jego gaszeniu.
Co może powodować tego typu sytuację ?
[C5 1.9TDI AFN] drganie przy gaszeniu silnika
-
- Forum Audi A6 / A7
Poduszkę pod skrzynią biegów można sprawdzić na dwa sposoby.Pierwszy to wizualny - tak jak pisał kolega wyżej - czy nie cieknie.Drugi sposób to w przypadku manualnych skrzyń biegów po odpaleniu silnika trzeba zwrócić uwagę na dzwignie zmiany biegów.Jeżeli przenoszą się na nią zauważalne i dość wyczuwalne (po położeniu delikatnie na gałce zmiany biegów ręki) drgania to oznaka że poduszka pod skrzynią jest już mozno wysłużona.Jeżeli poduszki są w dobrym stanie to podczas gaszenia jak i odpalania powinniśmy poczuć tylko lekkie bujnięcie a drgania nie powinny się pojawić. 8-)
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
koledzy, diesel to diesel, musi zarzucić lekko silnikiem przy gaszeniu lub odpaleniu. to są silniki wysokoprężne i gaszone są przez odcięcie wtrysku do komór spalania. ciśnienie w cylindrach pozostaje takie same jak przy pracy na wolnych obrotach a nie jest małe i przeciążenia na wale korbowym są znaczne. to nie ruskie ciężarówki żeby miały system gaszenia przez''przyduszenia'' spalinami ani tym bardziej nie mają odprężników. takie jest moje zdanie. jeżeli nie mam racji to sorrensen :roll: