Witam, już od długiego czasu czasu mam problem z drganiami w mojej A6 C5 1.9TDI 110km AFN, w automacie 4 biegowym.
Problem pojawia się gdy samochód jedzie np. pod lekką górkę, albo przyśpiesza, czyli wtedy kiedy silnik jest obciążony, w zakresie obrotów około 1800-2000 cały samochód wpada w drgania, są to bardzo odczuwalne drgania, porównywalne do dziur w drodze. W momencie gdy lekko odpuszczę lub dodam więcej gazu to drgania ustają.
Jeden mechanik sprawdzał wszystko no i ostatecznie obstawił nastawnik pompy, ale miał mi załatwić pompę na podmianę, żeby się upewnić, że to będzie to, niestety z braku czasu mechanika temat ucichł i teraz przy okazji koniecznej wizyty u mechanika postanowiłem, że spróbujemy jeszcze raz rozwiązać problem, z tym, że u innego mechanika.
Poinformowano mnie, że to raczej nie będzie układ paliwowy i teraz obstawiają turbosprężarkę, co o tym sądzicie?
Poza tymi drganiami z silnikiem nie mam absolutnie ŻADNYCH problemów, silnik normalnie odpala, nawet podczas silnych mrozów, spalanie jest w normie, poza podanymi obrotami drgania nie występują.
Przy okazji tej wizyty wymieniony będzie przegub wewnętrzny i zewnętrzny z jednej strony, ale to chyba niemożliwe, żeby przeguby powodowały taki efekt i tylko w danych obrotach?
[ AFN 1.9 110 KM] Drgania w okolicach 1800-2000 obrotów pod
A czy po dodaniu gazu jest widoczne okopcenie na czarno lub biało z układu wydechowego? Druga kwestia to czy spadek mocy jest odczuwalny? Jeżeli nie to akurat turbinę zostawiłbym w spokoju,m ewentualnie sprawdził waż podciśnienia, a zajął się przede wszystkim poduchą silnika, bo może być na wykończeniu.