[AFB 2.5 TDI A6 C5 1997r] demontaż pompy wtryskowej
-
- Forum Audi A6 / A7
[AFB 2.5 TDI A6 C5 1997r] demontaż pompy wtryskowej
Witam tak jak w temacie jest problem i nie wiem jak go rozwiązać. Muszę zdemontować pompe wtryskową żeby zawieźć do serwisu lecz są dwa ale:
- wymontować pompę nie patrząć na rozrząd i potem dać serwisowi aby mi złożyli i ustawili rozrząd
- ustawić sobie jakoś rozrząd tak aby po wyciągnięciu pompy móc ją włożyć i bez problemu jeździć
Może macie jakieś pomysły gdyż słyszałem już o osobach które zrobiły to same bez konieczności wizyty w serwisie. Pozdrawiam.
- wymontować pompę nie patrząć na rozrząd i potem dać serwisowi aby mi złożyli i ustawili rozrząd
- ustawić sobie jakoś rozrząd tak aby po wyciągnięciu pompy móc ją włożyć i bez problemu jeździć
Może macie jakieś pomysły gdyż słyszałem już o osobach które zrobiły to same bez konieczności wizyty w serwisie. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Pompa jest tu na oddzielnym krótkim pasku niezależna od rozrządu wiec ja bym poprostu zrobił znaki na pasku i tyle. Z tym że nie wiem co serwis pomp zrobi bo jak odkręca koło zembate to znaki już nam przy montażu nie pomogą. Z resztą najwyżej nie odpali bo co sie może stać innego skoro rozrządu nie rozpinasz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Zalezy co przez to rozumierz. Jest on na 2 paskach. Jeden to długi pasek który łączy wał korbowy z wałkami rozrządu. Drugi krótki łaczy wałek rozrządku lewej głowicy z pompą właśnie. Po zdjęciutego któtkiego paska rozrząd jest dalej spiety wiec niema strachu że się przestawi i że będzie jakaś kolizja. Jak napisałem jak źle założysz ten krótki to wtryski będą w nieodpowiednim momencie i nie odpali. Warto go złożyć prawidłowo w czym na pewno znaki na pasku pomogą a później można zweryfikować kąt wtrysku i go ustawić.nikestylex7 pisze:może i racja wymontuje ją na znaki zobaczymy co będzie zresztą będę u nich z nimi będę robił bo mnie to interesuje. Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-02-27, 17:45 ]
pastaldo a nie jest pompa czasem na rozrządzie
Nie jestem mechanikiem ale myśle że potwierdzą moje wypociny.
-
- Forum Audi A6 / A7
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
A po co przód chcesz zdejmować? O_o Do czego niby? Ustaw sobie dół i pompę na blokady i po problemie. Wyciągnięcie pompy z 2.5 TDI nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Można zrobić to nawet bez blokad, robiąc znak np śrubokrętem na kole. Albo namazać pisakiem i nie oddawać pompy z kołem. Proste.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7