witam wszystkich
moje auto jest zalane olejem MOTUL X-CLEAN 8100 C3 5W40, zaproponowano mi zmianę na olej tej samej marki ale X-CLEAN+ 8100 5W30, podobno będzie lepszy. Proszę o poradę, czy jest sens takiej zamiany.
Pozdrawiam
[ A6 C5 2.5 Tdi] [A6 C5 2,5 TDI 180KM] czy zmienić olej
-
- Forum Audi A6 / A7
witam przyłacze sie do tematu,ja rowniez planuje wymiane oleju. przy zakupie auta otrzymalem faktore wymiany rozrzadu i na niej widnieje wymiana oleju na 10w40 lecz nie pisze jakiej marki byl ten olej wiec moze ktos mi podpowie jaki olej mam zalac??,dodam ze auto ma 268tys przebiegu słyszalem ze niby Mobil jest dobry??? ile wogole wchodzi oleju do 2,5tdi v6??. z gory dzieki
krzysiek
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
krzysztof2010
w sumie to co nie wlejesz to bedzie jezdził. mozesz zalac pelen mozesz zalac półsyntetyk. Sa na forum ludzie co pisza ze tylko pelen syntetyk i zaden inny pólsyntetyczny olej. Ja jezdze na synteyku a kolega co tez ma 2,5tdi po 200tys km przeszedl na pólsyntetyk i obecnie ma cos kolo 240tys km i nie ma zadnych problemów. U mnie auto prawie od poczatku jezdzi na pełnym synteyku castrol edge 5W-40, wyczytałem na forum ze castrol badziewie wlej valvoline bedziesz mial poprawe w pracy silnika. Wlałem i jest gorzej jak na castrolu. Wymiane bd robil za jakies 5tys km i wleje spowrotem castrola. Uważam ze to dobry olej poniewaz moje audi ma 254tys km przelatane a do wałkow i hydrauliki nie zagladane. Zresztą kazdy olej jest dobry czy to jest mobil czy castrol czy lotos to jak bedziesz zmienial go co 10-15tys km to nic sie nie stanie. Kazdy ma inne zdanie na temat olejów. Ja uwazam ze jak miales zalane 10W-40 to i teraz na lato wysokie temparatury(olej nie gestnieje jak w zime) zalej jakis 10W-40, moze byc mobil skoro slyszales ze dobry.
w sumie to co nie wlejesz to bedzie jezdził. mozesz zalac pelen mozesz zalac półsyntetyk. Sa na forum ludzie co pisza ze tylko pelen syntetyk i zaden inny pólsyntetyczny olej. Ja jezdze na synteyku a kolega co tez ma 2,5tdi po 200tys km przeszedl na pólsyntetyk i obecnie ma cos kolo 240tys km i nie ma zadnych problemów. U mnie auto prawie od poczatku jezdzi na pełnym synteyku castrol edge 5W-40, wyczytałem na forum ze castrol badziewie wlej valvoline bedziesz mial poprawe w pracy silnika. Wlałem i jest gorzej jak na castrolu. Wymiane bd robil za jakies 5tys km i wleje spowrotem castrola. Uważam ze to dobry olej poniewaz moje audi ma 254tys km przelatane a do wałkow i hydrauliki nie zagladane. Zresztą kazdy olej jest dobry czy to jest mobil czy castrol czy lotos to jak bedziesz zmienial go co 10-15tys km to nic sie nie stanie. Kazdy ma inne zdanie na temat olejów. Ja uwazam ze jak miales zalane 10W-40 to i teraz na lato wysokie temparatury(olej nie gestnieje jak w zime) zalej jakis 10W-40, moze byc mobil skoro slyszales ze dobry.
-
- Forum Audi A6 / A7
dzieki kolego i tak zrobie,zaleje Mobila 10w40,ostatnio w golfie zmienialem co ma prawie 300tys przejechane i tez wlalem mobil i jakos zacza ciszej pracowac silnik,mysle ze bedzie dobrze. przymierzam sie do wymiany zaworków zwrotnych oleju wiec i za jednym zamachem wymienie filtry olej odme i membrane i własnie mam z tym zwiazane pytanie jak ta membrana sie nazywa fachowo??? szukalem wszedzie i nie moglem znalezc. zawieszenie rowniez bede wymienial i przegoby bo juz zaczynaja pukac powoli. oj po swietach spedze kilka dni w garazu przy małym piwku i robocie hehe. pozdro i dzieki wielkie
krzysiek