Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AJM 1.9 115 KM] Cieżko odpala jak dłużej postoi.

Silniki wysokoprężne
130TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: 130TDI » 15 gru 2014, 12:33

metyoo pisze: Olej napędowy zapala się pod wpływem wysokiego ciśnienia, nie pod wpływem rozżarzonej świecy. Włóż rozżarzony pręt do zbiornika z ropą i sobacz co się stanie. To nie benzyna, której opary palą się po zetknięciu z iskrą.
Proponuję dowiedzieć się jaka jest zasada działania silnika o zapłonie samoczynnym (diesla)
Rozpyl ropę i skieruj na rozżarzony pręt to zobaczysz wtedy co się stanie. Chodzi mi tutaj tylko kwestię rozruchu silnika a nie jego dalszej pracy... A zasadę działania diesla znam. Czytaj uważnie.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 15 gru 2014, 14:10

130TDI pisze:Z tego co się orientuję to świece grzeją jak temperatura powietrza wynosi 5 stopni lub mniej. A świece nie podgrzewają wstępnie komory spalania tylko wtrysk rozpyla paliwo na rozgrzaną do wysokiej temperatury świecę i następuje wybuch.
Do kolegi wyżej, świece zawsze grzeją jak kontrolka się pali. A takich bzdur to jeszcze nie słyszałem żeby świece się grzały po uruchomieniu silnika, niby w jakim celu jak silnik pracuje?
aha bzdury <lol> w moim AJM było tak że kontrolka gasła , a przekaźnik od świec wyłączał je troszkę później ( widać to po Voltomierzu ) , dodatkowo świece grzały przez jakiś czas po odpaleniu silnika aby wspomóc silnik w czasie rozgrzewania - może w AWX i późniejszych to inaczej działa

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja