Chiptuning A6 C5 1.9 TDI 110km
Chiptuning A6 C5 1.9 TDI 110km
Witam wszystkich, od roku jestem posiadaczem C5 w wersji 1.9 TDI 110km, jednak ta moc nie jest wystarczająca do tej budy i w związku tym została podjęta decyzja o chiptuningu. Mam do Was pytanie na co zwrócić uwagę przed taką modyfikacją? Co wymienić/naprawić? Czytałem, że po programie można uzyskać około 135-140km. Wstępnie znalazłem firmę, która mi to zrobi za 1000zł czy to adekwatna cena? Wolę zapłacić trochę więcej i mieć pewność, że zostało to zrobione dobrze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj, moc seryjna jest tutaj wyrocznią na zdrowym silniku z pewną serią po chip-ie uzyskasz moc której potrzebujesz, na seryjnym osprzęcie są fachowcy co podciągają to do 150km, natomiast jeśli samochód nie osiągnie mocy seryjnej trzeba szukać gdzie jest ten ubytek i rozwiązać problem, a nie próbować podciągać moc na siłe bo wtedy przyrost mniejszy i raczej na krótko bo problem może się pogłebic, pozdrawiam.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
dokładnie tak zrób, śmiało możesz ładować nawet i w te 140km jeśli silnik zdrowy i trzyma seryjną moc, a czy warto ?
umówmy się że 110 koni w tak ciężkim samochodzie demonem prędkości nie jest, więc faktycznie warto by coś tam ruszyć, silnik jest raczej z tych pancernych jednostek, po chipie uzyskasz większy moment obrotowy i wcześniej dostępny, poprawi ci się elastyczność/dynamika samochodu w dolnych partiach obrotowych i spalanie też odrobinę powinno się zmniejszyć, twój samochód i twoja kasa, ty decydujesz
umówmy się że 110 koni w tak ciężkim samochodzie demonem prędkości nie jest, więc faktycznie warto by coś tam ruszyć, silnik jest raczej z tych pancernych jednostek, po chipie uzyskasz większy moment obrotowy i wcześniej dostępny, poprawi ci się elastyczność/dynamika samochodu w dolnych partiach obrotowych i spalanie też odrobinę powinno się zmniejszyć, twój samochód i twoja kasa, ty decydujesz

jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
Robiłem podniesienie mocy w V6 2.7, nie zauważyłem żeby koszty eksploatacji mi się jakoś znacząco zwiększyły. Miałem nawet wrażenie, że spalanie odrobinę spadło. Myślę, że kwestia dobrego warsztatu jest kluczowa. Miałem hamownie zrobioną przed i po chipie, przegląd podzespołów itd. Akurat w tym samym warsztacie wcześniej dpf usuwałem więc i rabat mi się trafił 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
michalbp mam 110kę z 1998, przebieg grubo ponad 300tyś, chip od kilku lat i nie zauważyłem jakiegokolwiek zwiększonego zużycia podzespołów z powodu tuningu. Jedyny problem jaki miałem przez jakiś czas to dymienie i szarpanie silnika przy mocnym przyspieszaniu, które było efektem założenia podrabianych 216ek Boscha, które dodatkowo dwukrotnie w firmach zajmujących się tuningiem sprawdzałem i ustawiałem ciśnienia - firmy brały kasę , potwierdzały sprawność wtrysków, a wtryski okazały się szrotem... Dopiero, dzięki mojej desperacji, po raz trzeci oddałem wtryski do sprawdzenia w porządnej firmie, która zmieniła rozpylacze i problem ustąpił. Wywód ten ma Ci uświadomić, że jeśli robić chiptuning to z głową, profesjonalnie, nie próbując oszczędzać a najważniejsze aby samochód był w pełni sprawny. Wówczas będziesz odczuwał niesamowitą frajdę i różnicę w porównaniu do serii.michalbp pisze:A czy ktoś mógłby się wypowiedzieć kto ma chipa juz od jakiegoś czasu? Na co zwracać uwagę po chipie? Czy podzespoły szybciej wysiadają?
PS ważna jest jeszcze właściwa eksploatacja
Ja miałem Passka B4 1z seria 90KM blok ten sam co AFN i wykrzesałem z niego 180KM+ przebieg 700tys nalotu miał silnik
Podstawa to stan osprzętu + kompresja. Jak wszystko będzie ok chipa mozna zrobić nic się nie stanie chyba że ktoś się uczy robić chipy i dowali paliwa lub da za dużo doładowania dla turbiny VNT15 to będzie kuku.