[A6 C5 1.9 TDI]buczenie
[A6 C5 1.9 TDI]buczenie
Witam na początku sie przywitam jestem nowym użytkownikiem Audi A6 C5 i mam mały problem
kupiłem dziś te audi no i wyszło teraz że jak jadę dajmy na to na biegu 4 czy 5 70 albo trochę więcej i wcisnę gaz do końca to w pewnym momencie wpada w dość mocny rezonans i buczy coś pod samochodem
druga sprawa to jak stoi na wolnych obrotach to słyszę delikatny świst albo gwizd
prosił bym szybką pomoc
pozdrawiam
kupiłem dziś te audi no i wyszło teraz że jak jadę dajmy na to na biegu 4 czy 5 70 albo trochę więcej i wcisnę gaz do końca to w pewnym momencie wpada w dość mocny rezonans i buczy coś pod samochodem
druga sprawa to jak stoi na wolnych obrotach to słyszę delikatny świst albo gwizd
prosił bym szybką pomoc
pozdrawiam
z tym buczeniem pod samochodem to mialem cos takiego w a4 tez 1.9TDI i byl to powod mocowania koncowego wydechu i jak sie poznije jeszce okazalo to claczka elastyczna byla wymieniana przez poprzedniego wlasciciela i byla nieprofesionalnie wstawiona. sprawdz sobie te 2 elementy. Co do świstu mam to samo ale jest to bardzo cicho i zostawilem juz to w spokoju.
Witam!. To buczenie - to bankowo kończące się koło dwumasowe - nowe z wymianą ok. 1200 zł. Można z tym jeździć, tylko nie mozna "butować" na 4 i 5 biegu z niskich obrotów ( do 2000 obr/min ) - można rozwalić skrzynie biegów. U mnie też się taki objaw pojawił po chip-tuningu, ale zrobiłem już 20 tys. km i nic się nie pogorszyło więc na razie nie wymieniam. Recepta: 1, 2 i 3 bieg - gaz można deptać w pełnym zakresie obrotów, 4 i 5 powyżej 2000 obr. i wszystko ok - przynajmniej tak jest u mnie. Co do "świszczenia" na postoju to mam to samo (pojawia się ono po ok. 20-30 sek. postoju bez przygazowywania) - nie mam pojęcia co to jest.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Ja też miałem taki dźwięk, u mnie był to element mocujący tłumik końcowy do podwozia - wymiana kilka złotych.
ÂŻeby to sprawdzić to trzeba - w momencie kiedy ten dźwięk się pojawia to dotknąć najlepiej nogą końcówki tłumika.
ÂŻeby to sprawdzić to trzeba - w momencie kiedy ten dźwięk się pojawia to dotknąć najlepiej nogą końcówki tłumika.
ono wydaje charakterystyczny dźwięk jak gasisz silnik i wydaje się jakby silnik chciał wtedy spod maski wyskoczyć - nic fajnego, ani taniego i strasznie to wygląda.rafgate pisze:to nie koło dwumasowe
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam wszystkich użytkowników audinek. Byłem ost na diagnozie metalicznego pogłosu i chciałem się dowiedzieć co to jest za pogłos ponieważ mechanik powiedział ze od silnika jest elastyczne złącze które daje taki pogłos na wolnych obrotach. Może mi ktoś blizej przedstawić co to jest ponieważ wpisuje na allegro to jest tylko taka siatka.