[ AKE 2.5 180 KM] Brak grzania świec
[ AKE 2.5 180 KM] Brak grzania świec
Witam.
Szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Od pewnego czasu mam problem z czasem grzania świec żarowych. Po przekręceniu kluczyka, kontrolka grzania świec zapala się tylko na 0,5s, a następnie gaśnie (nie zależnie od temperatury na zewnątrz). Pod odpięciu czujnika płynu chłodzącego, kontrolka zapala się na długi czas. Wymieliłem czujnik, lecz to nic nie dało. Czy na czas grzania świec odpowiada jeszcze jakiś czujnik w silniku? Co może być przyczyną tak krótkiego czasu grzania?
Pozdr
Szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Od pewnego czasu mam problem z czasem grzania świec żarowych. Po przekręceniu kluczyka, kontrolka grzania świec zapala się tylko na 0,5s, a następnie gaśnie (nie zależnie od temperatury na zewnątrz). Pod odpięciu czujnika płynu chłodzącego, kontrolka zapala się na długi czas. Wymieliłem czujnik, lecz to nic nie dało. Czy na czas grzania świec odpowiada jeszcze jakiś czujnik w silniku? Co może być przyczyną tak krótkiego czasu grzania?
Pozdr
Nie zgadzam się. Wcześniej świece się zapalały na 1-2s przy dodatnich temperaturach. Teraz gdy kontrolka tylko mrugnie to muszę kręcić rozrusznikiem dłużej żeby samochód odpalił. Jak odepnę czujnik temperatury płynu chłodniczego to samochód odpala bez problemów (zaznaczam, że wtryski i pompa są ok).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kontrolka zapala sie tylko bo ecu auta robi test elementów swieca podłaczana do napiecia na 1-2s bedzie tylko goraca. i nie bedzie miało to wpływu na odpalenie. Jak sciagasz wtyczke z czujnika to auto widzi ze jest mróz i daje inna(wieksza) dawke startowa niz gdy jest ciepło. dlatego auto latwiej odpala.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
lukwoj21 pisze:kontrolka zapala sie tylko bo ecu auta robi test elementów swieca podłaczana do napiecia na 1-2s bedzie tylko goraca. i nie bedzie miało to wpływu na odpalenie. Jak sciagasz wtyczke z czujnika to auto widzi ze jest mróz i daje inna(wieksza) dawke startowa niz gdy jest ciepło. dlatego auto latwiej odpala.

kolego Rabol .......po co świece miały by się podgrzewać przy +27 na dworze

dokładnie taklukwoj21 pisze:kontrolka zapala sie tylko bo ecu auta robi test elementów swieca podłaczana do napiecia na 1-2s bedzie tylko goraca. i nie bedzie miało to wpływu na odpalenie. Jak sciagasz wtyczke z czujnika to auto widzi ze jest mróz i daje inna(wieksza) dawke startowa niz gdy jest ciepło. dlatego auto latwiej odpala.