Cześć.
Dzisiaj rano podpiąłem auto pod vag-a i tak:
temp silnika -8,
temp paliwa -6,
temp oleju -9.
A temperatura na 17 instruments kanał 03 wynosiła
+ 30 stopni.
Gdy samochód trochę rozgrzałem to temperatury z czujnika G2 i G62 były takie same 41 stopni.
I pytanie, czy czujnik temp G2 ma coś wspólnego z ciężkim odpalaniem samochodu? Im jest zimniej na dworze to gorzej.
Czy czujnik G2 jest do wymiany ( myślę że jest)
[a6c5 2,5 TDI AFB] błedne wskazania czujnika G2 na zimnym
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
hmm... G2 (ten na zegarach) nie ma znaczenia dla porannego 'odpalania'. ECU dobierajac parametry dla rozruchu bierze dane z G62, lub wartosc zastepcza, jezeli czujnik jest na liscie w pamieci usterek (zwarcie, brak kontaktu, itp).
Zakladam ze nie pomylily nam sie czujniki. Nigdy nie pamietam ktory jest ktory - zreszta, nie ma znaczenia zazwyczaj, i tak wymienia sie oba
Kolego, sprobuj moze uruchomic rano silnik z odpieta wtyczka z czujnika (zobaczymy czy bedzie lepiej), 'obadaj' wzrokowo rowniez wtyczke pod katem prawidlowego styku elektrycznego - objawy akurat idealnie tu pasuja (zawyzanie odczytow).
Pozytywna bylaby by 'bratnia dusza' w najblizszej okolicy, z takim samym czujnikiem i checia do chwilowej podmiany (na jedna noc)
Zakladam ze nie pomylily nam sie czujniki. Nigdy nie pamietam ktory jest ktory - zreszta, nie ma znaczenia zazwyczaj, i tak wymienia sie oba

Kolego, sprobuj moze uruchomic rano silnik z odpieta wtyczka z czujnika (zobaczymy czy bedzie lepiej), 'obadaj' wzrokowo rowniez wtyczke pod katem prawidlowego styku elektrycznego - objawy akurat idealnie tu pasuja (zawyzanie odczytow).
Pozytywna bylaby by 'bratnia dusza' w najblizszej okolicy, z takim samym czujnikiem i checia do chwilowej podmiany (na jedna noc)
Re: [a6c5 2,5 TDI AFB] błedne wskazania czujnika G2 na zimny
wszystko jest ok tak ma byc.Grzesiek09 pisze:Cześć.
Dzisiaj rano podpiąłem auto pod vag-a i tak:
temp silnika -8,
temp paliwa -6,
temp oleju -9.
+ 30 stopni.
Gdy samochód trochę rozgrzałem to temperatury z czujnika G2 i G62 były takie same 41 stopni.
I pytanie, czy czujnik temp G2 ma coś wspólnego z ciężkim odpalaniem samochodu? Im jest zimniej na dworze to gorzej.
Czy czujnik G2 jest do wymiany ( myślę że jest)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [a6c5 2,5 TDI AFB] błedne wskazania czujnika G2 na zimny
tak wlasnie ma byc ?jac_ek pisze:wszystko jest ok tak ma byc.Grzesiek09 pisze:Cześć.
temp silnika -8,
...
+ 30 stopni.
g2 pokazuje + 30, natomiast g62 -8 i to jest ok ?