[a6 C5 1.9 TDI] Bardzo duże spalanie
[a6 C5 1.9 TDI] Bardzo duże spalanie
Witam dzisiaj sprawdzałem spalanie swojego samochodzika na trasie i co sie okazało jadąc cały czas autostradą samochód spalił 11l na 100km:| wydaje mi sie ze to troszke za dużo jesli tak to przepraszam za pytanie dodam jeszcze ze jechalem cały czas z prędkością 140km/h . Sprawdziłem Vagiem błędy i na moim komputrze jest jeden błąd Czujnik temperatury paliwa -G81 przerwa lub zwarcie do plusa. Samochód mam od 3 miesięcy gdy go kupiłem miałem błędy V539 Czujnik temperatury paliwa -G81
przerwa lub zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
17978 Moduł sterujący zablokowany
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym
różnica dorególowania
ale wszystkie pokasowałem po sprawdzeniu błędów po 3 miesiacach zostal tylko ten jeden. Na codzien jezdze do pracy w krotkich odcinkach wiec nie wiem dokladnie ile samochód pali hmm Jeszcze dodam gdy go kupiłem mialem problem ze samochodem max dało sie jechac 130km na godzie dawałem wiecej gazu a samochód nie chciał jechac szybciej . Pozniej sie tak jka by cos przepchało hmm dodam jeszcze ze wydaje mi sie ze samochód jest bardzo słaby chodz czuje powyzej 2tys jak załącza sie turbo
przerwa lub zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
17978 Moduł sterujący zablokowany
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym
różnica dorególowania
ale wszystkie pokasowałem po sprawdzeniu błędów po 3 miesiacach zostal tylko ten jeden. Na codzien jezdze do pracy w krotkich odcinkach wiec nie wiem dokladnie ile samochód pali hmm Jeszcze dodam gdy go kupiłem mialem problem ze samochodem max dało sie jechac 130km na godzie dawałem wiecej gazu a samochód nie chciał jechac szybciej . Pozniej sie tak jka by cos przepchało hmm dodam jeszcze ze wydaje mi sie ze samochód jest bardzo słaby chodz czuje powyzej 2tys jak załącza sie turbo
Nienawiść do policji tak zostałem wychowany... Chiwas Nowator - Za Granicami Kraju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
5- 5,5 trasa
6-7 cylk mieszany
6-7 cylk mieszany
może jeszcze warto było sprawdzić zawór/czujnik n75 ? :roll:byry pisze:dawałem wiecej gazu a samochód nie chciał jechac szybciej . Pozniej sie tak jka by cos przepchało hmm dodam jeszcze ze wydaje mi sie ze samochód jest bardzo słaby ...
A teraz prędko! Zanim dotrze do nas, że to bez sensu...
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
powiedz mu ze jak bedzie odkrecał koło to przebije oponebyry pisze:co o tym myślicie. Bylem dzisiaj u mechanika i powiedział ze jesli na własną ręke bede chcial wymienic ten czujnik to rozstroje pompe i pozniej moze byc rozne cisnienie na wtryskach

zmieniajac g81 nie ingerujesz w nastawnik
to na żółto to czujnik
w niebieskim masz 2 śrubki
odkręcasz wymieniasz czujnik i wsio (wiadomo musisz być delikatny i nie tyknąć nawet włosem tych elementów po prawej stronie)
http://img386.imageshack.us/i/vp37pq9.jpg/
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
czy taki czujnik temperatury paliwa wystepuje w 1.9 tdi 130 KM na pompowtyskach ?alukard pisze:powiedz mu ze jak bedzie odkrecał koło to przebije oponebyry pisze:co o tym myślicie. Bylem dzisiaj u mechanika i powiedział ze jesli na własną ręke bede chcial wymienic ten czujnik to rozstroje pompe i pozniej moze byc rozne cisnienie na wtryskach![]()
zmieniajac g81 nie ingerujesz w nastawnik
to na żółto to czujnik
w niebieskim masz 2 śrubki
odkręcasz wymieniasz czujnik i wsio (wiadomo musisz być delikatny i nie tyknąć nawet włosem tych elementów po prawej stronie)
http://img386.imageshack.us/i/vp37pq9.jpg/
Jest
c5-19-awx-czujnik-temeperatury-paliwa-vt18888.htm
miałem ten sam błąd po dokładniejszym przyjrzeniu się sprawie
jeden z kabelków był przetarty teraz nie ma błędów wiec sądzę że to było przyczyną.

c5-19-awx-czujnik-temeperatury-paliwa-vt18888.htm
miałem ten sam błąd po dokładniejszym przyjrzeniu się sprawie
jeden z kabelków był przetarty teraz nie ma błędów wiec sądzę że to było przyczyną.

Usterka została wyeliminowana, kablek zlutowałem praktycznie przy samym czujniku...
Co do tego spalania to tak jak napisał mi Piotruś...
I w sumie to nie zauważyłem jakiejś znacznej poprawy po naprawie czujnika... ale to moje odczucia
a6-c5-19tdi-115km-skaczace-obrotypilne-vt7420.htm#71097 tutaj kolega
sacrable odnosił się do czujnika w PD
Co do tego spalania to tak jak napisał mi Piotruś...
...Warto może wspomnieć również i o tym, że niektóre podręczniki rzeczywiscie informują, iż w razie awarii czujnika G81 może nastąpić wzrost zużycia paliwa ... ale czy ten sygnał jest dla ECU aż taki wazny zeby zużycie wzrastało mierzalnie ... to ja szczerze watpię.
I w sumie to nie zauważyłem jakiejś znacznej poprawy po naprawie czujnika... ale to moje odczucia
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
wczoraj rozmawiałem z kolegą z forum odnosnie spalania mojej audi w takich warunkach jakie mamy i na takim dystansie . krótkie 2 przejazdy po 5 km . jeden rano drugi wieczorem . ( zona tylko do pracy jezdzi - ja połamany w domu leze - dlatego mało kilometrów robi ) . i spalanie 9-10 l to normalne . wiec chyba zostawie ten problem .
[ Dodano: 2010-12-30, 12:24 ]
[ Dodano: 2010-12-30, 12:24 ]
a teraz przy takiej pogodzie zimowej , jazda po miescie ile ci pali ?Obx pisze:Usterka została wyeliminowana, kablek zlutowałem praktycznie przy samym czujniku...
Co do tego spalania to tak jak napisał mi Piotruś......Warto może wspomnieć również i o tym, że niektóre podręczniki rzeczywiscie informują, iż w razie awarii czujnika G81 może nastąpić wzrost zużycia paliwa ... ale czy ten sygnał jest dla ECU aż taki wazny zeby zużycie wzrastało mierzalnie ... to ja szczerze watpię.
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt: