Witam, przeszukując rożne fora natykałem się na podobne tematy lecz nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, więc postanowiłem założyc nowy temat. Jadąc pewnien okres temu na trasie wysiadła mi moc, daje mu gazu, "piłuje" a on nic, zjechałem na pobocze odczekałem chwilkę, odpaliłem i było juz lepiej chociaż nie było tak jak być powinno. Zaniepokoiło mnie to bo jeżeli takie coś wydarzyło sie raz to musi być coś nie tak. Zaprowadziłem samochó do mechanika i odrazu podłączył mi pod komputer czy nie zapamiętał żadnych błedów, wszystko wyszło OK, czysto. Sprawdził jeszcze innym sposobem czy ktoś przede mna nie majstrował tam i nie próbował wpinać jakiś chipów i podkręcać go, wszystko w oryginale. Jeżdżąć teraz zaobserwowałem że muli go tzn. na niskich biegach wciskajac gaz jest chwila gdzie go tak zamuli i nagle taki zryw ma (tak powyżej ok. 3000 obrotów/min). wyczytałem ze to może być wina tego iż turbina jest zanieczyszona tym całym nagarem i to może to powodować. Znalazłem tez środek który służy do czyszczenia turbiny i zaworu EGR. Stad moje pytania:
1. Czy może być spowodowany chwilowy brak mocy?
2. Czy czyszczenie tym specyfikiem może pomoć?
Prosze o jakieś cenne wskazówki ponieważ samochod musze miec pewny bo jeżdże nim w czestą podróż do Niemiec. Z góry dzięki za wszystkie pomysły.
"Awaria" turbiny.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
no dobra ale czyścić za pomocą tego spray'u? np coś takiego spray VALVOLINE EGR + TURBO CLEANER ? czy jakieś inne rozwiązania?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 20:35 przez Kamilek953, łącznie zmieniany 1 raz.