brax9 pisze:Witam forumowiczów, mam następujący problem:
Otóż od jakiegoś czasu jak tankuję paliwo ciągle odbija mi pistolet tak jakby był już pełny bak, ktoś mi powiedział że się zapowietrzył??
I nie wiem czy to zbieg okoliczności ale od tego samego czasu zaczęło mi się robić coś takiego że jak mam mało paliwa na rezerwie słabnie mi silnik, zaświeca się kontrolka od świec i gaśnie. Już mi się tak stało kilka razy i za każdym razem wlewałem paliwo (również do filtra i do wężyków) popuszczałem wtryski PLAK do ręki i kręciłem aż załapie trochę mnie to wkurza i zastanawiam się kiedy pompa mi siądzie. Może ktoś doradzi jak się za to zabrać jak zrzucić ten bak i wyczyścić a może są jakieś pompki odpowiedzialne za to albo jakiś filterek że się zapchał??
POMOCY

!

A wiec tak mi pomogli to i ja pomoge nie wdajac sie w szczegoly techniczne w ktorych nie jestem biegly kontrolka swiec zarowych podczas jazdy to zly zwiastun ale przede wszystkim to :
W 2.5 TDI NIGDY NIE JEZDZIMY NA REZERWIE BO UKLAD WTRYSKOWY MOZE SIE ZAPOWIETRZYC A PO TYM SAM NIE DOJDZIE DO SIEBIE I NATYCHMIAST PO TAKIM ZAJSCIU TRZEBA GO ODPOWIETRZYC
W przeciwnym razie mozemy sie narazic na powazne problemy z pompa wtryskowa vp 44
w twoim przypadku pewnie doszlo do zapowietrzenia. aby to sprawdzic trzeba zdjac gorna oslone silnika i zlokalizowc przezroczysty przewod paliwowy biegnacy mniej wiecej od filtra paliwa (okolice podszybia) do pompy jesli sa tam pecherze powietrza a nie czysty on to:
procedura odpowietrzania
jesli po tym sytuacja nie wroci do normy to wtedy dobry serwis bosch i gruuuuuby portfel
a odbijanie pistoletu przy tankowaniu jest spowodowane zapchaniem sie malego otworka odpowietrzajacego ktory jest umieszczony ponizej otworu ktorym lejemy on..