Witam.
Wiem że taki temat zapewne pojawił się już gdzieś ale pozwolę sobie założyć nowy ponieważ myślę że każda bolączka danego samochodu dotyczy konkretnego egzemplarza i nie musi być to ten sam problem co w innym
Mianowicie:
Od listopada 2014 jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A6 C5 Avant 2004r. (silnik: 131KM - AVF) (Skrzynia: Manualna 6 biegowa). Od tamtego czasu nie miałem żadnego problemy z owym samochodem. Zrobiłem nim już około 10.000km (W tym za granicą) i do zeszłego tygodnia było wszystko ok. Ale od zeszłego tygodnia zauważyłem dziwne objawy tzn. Po odpaleniu samochodu z rana po nocy na zimnym silniku samochód bardzo słabo przyśpiesza na 1 i 2 biegu (Tak do około 2000 obr.) potem problem zanika i jest wszystko ok.
Dzisiaj miałem okazję zrobić małą trasę z Opola do Strzelec Opolskich (30km) i podczas przyśpieszania na 6 biegu (Prędkość około 140km/h) samochodem nagle szarpnęło i stracił TOTALNIE moc tzn. nie przyśpieszał wcale mimo "Gazu w podłodze". Postanowiłem stanąć na poboczu, zgasić silnik i ruszyć dalej. Po tym problem zniknął i samochód nadal jechał i prowadził się jak należy aż pod sam dom. Dodam iż jechałem takim samym tempem jak wcześniej. Po tym co mnie spotkało podczas tej trasy jestem w 100% pewien że coś się zaczyna niedobrego dziać z moją perełką.
P.S BYŁEM DZISIAJ U MOJEGO MECHANIKA KTÓRY PODŁĄCZYŁ MI SAMOCHÓD POD KOMPUTER I POJAWIŁ SIĘ NASTĘPUJĄCY BŁĄD:
- 17965 REGULACJA CIŚNIENIA ŁADOWANIA / DODATNIA ODCHYŁKA (STAŁY)
PROSZĘ WAS O JAKIEŚ PORADY, WSKAZÓWKI, WNIOSKI LUB O JAKĄKOLWIEK POMOC !
[ AVF 1.9 131 KM] Audi A6 C5 1.9 TDI (131KM) Brak MOCY podc
-
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Mechanik powymieniał mi wszystkie wężyki (Te gumowe) co dochodzą do turbiny itp na nowe, Sprawdził i wyczyścił zawór EGR oraz Przepływomierz powietrza, sprawdził zaworki N75 i N18 oraz zajrzał do Turbiny i nie ma żadnych luzów na wirniku itp.
Samochód nadal na zimnym silniku marnie się rozpędza do pewnego momentu a później dostaje mocy
Co to może być ? Czy Turbina nadaje się do regeneracji ? Jak sądzicie ?
[ Dodano: 2015-03-15, 10:01 ]
Witam ponownie
Dodam co zauważyłem... Wczoraj zatankowałem VERVE DIESEL (Bo tankuję tylko VERVE, BP Ultimate lub Shell V Power Diesel) i wybrałem się na krótką ale szybką trasę. Na długiej prostej drodze rozpędziłem moje audi dość agresywnie tzn. dałem mu do porządku w palnik i przy ok. 120km/h na 5 biegu nagle przerwało i stracił moc. Po czym zatrzymałem się zgasiłem silnik, odpaliłem i ruszyłem dalej rozpędzając samochód ale już delikatnie i nic się nie stało tzn. auto rozpędziło się do 150km/h bez problemów i szło dalej. Także z moich obserwacji wynika że te nagłe przerwanie i utrata mocy dzieje się tylko wtedy kiedy rozpędzam samochód agresywnie a jak robię to delikatnie to problemu nie ma...
Mechanik powymieniał mi wszystkie wężyki (Te gumowe) co dochodzą do turbiny itp na nowe, Sprawdził i wyczyścił zawór EGR oraz Przepływomierz powietrza, sprawdził zaworki N75 i N18 oraz zajrzał do Turbiny i nie ma żadnych luzów na wirniku itp.
Samochód nadal na zimnym silniku marnie się rozpędza do pewnego momentu a później dostaje mocy

Co to może być ? Czy Turbina nadaje się do regeneracji ? Jak sądzicie ?
[ Dodano: 2015-03-15, 10:01 ]
Witam ponownie
Dodam co zauważyłem... Wczoraj zatankowałem VERVE DIESEL (Bo tankuję tylko VERVE, BP Ultimate lub Shell V Power Diesel) i wybrałem się na krótką ale szybką trasę. Na długiej prostej drodze rozpędziłem moje audi dość agresywnie tzn. dałem mu do porządku w palnik i przy ok. 120km/h na 5 biegu nagle przerwało i stracił moc. Po czym zatrzymałem się zgasiłem silnik, odpaliłem i ruszyłem dalej rozpędzając samochód ale już delikatnie i nic się nie stało tzn. auto rozpędziło się do 150km/h bez problemów i szło dalej. Także z moich obserwacji wynika że te nagłe przerwanie i utrata mocy dzieje się tylko wtedy kiedy rozpędzam samochód agresywnie a jak robię to delikatnie to problemu nie ma...

-
- Forum Audi A6 / A7