Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

(AUDI 2.5 TDI 180KM AKE)

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Koziolek29
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

(AUDI 2.5 TDI 180KM AKE)

Post autor: Koziolek29 » 21 sty 2014, 13:18

witam wszystkich

mam problem z moim autem. problem polega na tym ze na zimnym silniku auto nierowno pracuje (objaw jak by wtrysk sie zacinal) chwile po odpaleniu nie ma reakcji na pedal gazu oraz kopci na siwo. nic nie bylo by w tym dziwnego i trudnego jak by mechanik a raczej mechanicy bo u kilku juz bylem nie rozkladali rak. dziwnym jest ze po odlaczeniu czujnika temperatury silnika auto chodzi dosc przyzwoicie a po zalaczeniu tego czujnika dzieja sie w/w problemy. dzieje sie to do momentu nagrzania silnika do 75*C po nagrzaniu auto tyka jak zegarek tylko ma delikatny problem przy odpalaniu.

moze ktos spotkal sie z takim problemem i pomoze mi w zdiagnozowaniu usterki.

pozdrawiam

miki7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: miki7 » 21 sty 2014, 19:31

witaj wiec.
sprawdz błedy czy moze masz jakies i moze cos wyjedze.
byc moze ze pompa lub wtryski... trzeba sprawdzic softem co pokaze
pozdr.

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 21 sty 2014, 21:49

Witam :)
Koziolek29 pisze:dziwnym jest ze po odlaczeniu czujnika temperatury silnika auto chodzi dosc przyzwoicie a po zalaczeniu tego czujnika dzieja sie w/w problemy

czyli ja obstawiam czujnik temperatury silnika :) a powiedz mi wymieniales juz ten czujnik <mysli> jesli tak to mam nadzieje ze na ORI z ASO <okok> bo jesli tandetny zamiennik to lipa <milczek> a jesli nie wymieniales to proponuje wymienic na ORI <okok>
pozdrawiam :) i zanim zaczniesz wymieniac to poczekaj jeszcze na inne podpowiedzi ;)

Koziolek29
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Koziolek29 » 21 sty 2014, 21:59

kolego.. zadnych bledow nie ma!! walki+caly koimplet wymieniony pompa wtryskowa rowniez wymienione(na uzywke po regeneracji), wtrysk sterujacy rowniez wymieniony na nowy, ecu zostlo podmienione wraz z wtryskiwaczami i wszystko sprawdzone..
nic nie wskazuje na usterke z tym zwiazane. po odlaczeniu tego czujnika auto chodzi przyzwoicie tylko jak jest podlaczony czujnik to jest lipa!!! w serwisie bosha rozkladaja rece wiec ciezko wskazac juz na cos...

a jesli juz tutaj piszemy to jak to jest ze sterowaniem tego czujnika.. on jest podlaczony do ecu i co ma za zadanie???
a moze takie cyrki dzieja sie przez zapchana odme???(tylko tego chyba nie odkrecalem w tym aucie bo mechanik twierdzil ze to nie ma sensu) nie jestem mechanikiem i ciezko mi cos analizowac nie wiedzac do konca co z czym sie je....

pozdrawiam

[ Dodano: 2014-01-21, 22:02 ]
dal mi jakis zamiennik.. a to jest duza roznica?? temperature dobrze odczytuje na desce i na kompie tez...

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 21 sty 2014, 23:25

Koziolek29, bylo pare postow odnosnie tanich zamiennikow bardzo waznych ( dla ECU ) roznych czujnikow w tym i czujnika temperatury silnika <okok> poszukaj w szukajce <okok>
co do odmy to warto zerknac na jej stan <okok> jest to jedna z bolaczek naszych 2,5 TDI <uoee> podpowiem ze wymiana na odme "nowszego typu" zalatwia kilka spraw <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja