Panowie!!!!
Pomocy. Vag nie wyrzuca żadnych błędów, a silnik dostaje drgań na wolnych obrotach, na rozgrzanym silniku, ale tylko wtedy, gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest powyżej 18 stopni.
ÂŻadnych błędów, jedynie co, to auto jest troche słabsze, i zaczyna dymić po wciśnięciu gazu na max.
Cos więcej na temat drgań....:
Autko stoi sobie na postoju silnik na wolnych obrotacg drży. Gdy go przegazuję, a silnik wróci do normalnych obrotów (wolnych obrotów) przez chwile chodzi normalnie, dopieru po kilkunastu sekundach zaczyna wpadać w rezonans.
Po obserwacjach stwierdzam, że że drgania silnika powoduja jego odchylenia w przód i w tył, głównie jest to widoczne na rozszerzającym sie i kurczącym elastycznym łaczniku wydechu za turbiną.
Pomocy, nie wiem jak temu zaradzić.
[A6 C5 1.9 Tdi] AFN drgania na rozgrzanym silniku i spadek m
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Na początek proponuję sprawdzić rzeczy mechaniczne mocowania silnika - bo to jest najtańsze, czyli poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów. Może np jakąś zgubiłeś 
Ja szukałbym problemu na początek jeszcze w układzie paliwowym, nieszczelności na przewodach itp.
Dodatkowo chciałbym wiedzieć jak ci autko zapala po nocnym postoju? Od kopa czy coś się dzieje.
1. Sprawdzałeś kąt wtrysku Vagiem i jest w porządku?
2. Dawkę paliwa masz ustawioną w porządku?
Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest dwumas - jego najłatwiej oblookać gasząc silnik, jeśli po odkręceniu kluczyka silnik chce ci wyskoczyć spod maski to może to być kosztowny problem.
Napisz coś więcej pokombinujemy.

tzn że nie ma problemu z kompem i czujnikami.metronomus pisze: Vag nie wyrzuca żadnych błędów
Ja szukałbym problemu na początek jeszcze w układzie paliwowym, nieszczelności na przewodach itp.
Dodatkowo chciałbym wiedzieć jak ci autko zapala po nocnym postoju? Od kopa czy coś się dzieje.
1. Sprawdzałeś kąt wtrysku Vagiem i jest w porządku?
2. Dawkę paliwa masz ustawioną w porządku?
Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest dwumas - jego najłatwiej oblookać gasząc silnik, jeśli po odkręceniu kluczyka silnik chce ci wyskoczyć spod maski to może to być kosztowny problem.
Napisz coś więcej pokombinujemy.
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
dwumas nowy ze sprzęgłem Sachs
poduszki to żart raczej:) wszystkie były podmienione, choć z góry zalożyłem, że to nie to....
Paliwo??? Nie dochodzi gdy na dworze jest powyżej 18 stopni?? niemożliwe.
dzis testowałem go jeszcze na ostrej i spokojnej jeździe.
Aktualne wnioski są takie, że pomimo tego, jest gorąco na dworze, to czasami auto zachowuje się normalnie.....
w tej chwili obstawiam EGR - co koledzy na to??
poduszki to żart raczej:) wszystkie były podmienione, choć z góry zalożyłem, że to nie to....
Paliwo??? Nie dochodzi gdy na dworze jest powyżej 18 stopni?? niemożliwe.
dzis testowałem go jeszcze na ostrej i spokojnej jeździe.
Aktualne wnioski są takie, że pomimo tego, jest gorąco na dworze, to czasami auto zachowuje się normalnie.....
w tej chwili obstawiam EGR - co koledzy na to??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
w AFN dobranie się do niego mechanicznie nie stanowi żadnego problemu, przy okazji rozbierania możesz sobie przeczyścić kolektor dolotowy (koniecznie zaopatrz się w uszczelki)metronomus pisze:w tej chwili obstawiam EGR - co koledzy na to??
Temat dotyczący czyszczenia EGR jest w dziale warsztat - bardzo fajnie opisany.
Dobrym pomysłem jest looknąć do niego bo uszczelki kilka złotych kosztują, jak masz klucze w domu to nawet pod blokiem to spokojnie zrobisz.
U mnie nie było problemów, a syfu w środku od groma <szok>
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- lightfighter87
- Forum Audi A6 / A7
Odgrzebię trochę ten temat - gdyż sytuacja w moim afn tyle że a4 b5 jest identyczna. Jak były upały powyżej 30 stopni to wydech mało nie odleciał od auta.
Teraz temperatura nieco spadła i widać poprawę, choć wczoraj zaobserwowałem idiotyczną sytuację. Po dłuższej jeździe zaparkowałem auto pod bramą u znajomego. Po około 5-7 minutach ruszyłem i kupa, auto zachowywało się jak muł. Dopiero po przejechaniu kilku km, moc względnie wróciła.
Tego samego dnia wymienilem wszystkie wężyki podciśnienia plus sprawdziłem dolot - jest ok.
Sądząc, patrząc na takie rzeczy jak:
- wyczyszczony kolektor ssący przez poprzedniego właściciela
- dwumas wygląda jak prawie nowy, zresztą biegi chodzą jak w nowym aucie
- wymieniona plecionka, bez dziur i przedmuchów, wieszaki wydechu Bosala
- wymieniona poduszka silnika Corteco
ktoś w Niemczech walczył z tym problemem i się poddał, a jak wiadomo u nich nie wycinają katalizatorów.
Dzisiaj wybebeszam środek i zobaczymy jak to będzie, choć wszystko na niego wskazuje.
Teraz temperatura nieco spadła i widać poprawę, choć wczoraj zaobserwowałem idiotyczną sytuację. Po dłuższej jeździe zaparkowałem auto pod bramą u znajomego. Po około 5-7 minutach ruszyłem i kupa, auto zachowywało się jak muł. Dopiero po przejechaniu kilku km, moc względnie wróciła.
Tego samego dnia wymienilem wszystkie wężyki podciśnienia plus sprawdziłem dolot - jest ok.
Sądząc, patrząc na takie rzeczy jak:
- wyczyszczony kolektor ssący przez poprzedniego właściciela
- dwumas wygląda jak prawie nowy, zresztą biegi chodzą jak w nowym aucie
- wymieniona plecionka, bez dziur i przedmuchów, wieszaki wydechu Bosala
- wymieniona poduszka silnika Corteco
ktoś w Niemczech walczył z tym problemem i się poddał, a jak wiadomo u nich nie wycinają katalizatorów.
Dzisiaj wybebeszam środek i zobaczymy jak to będzie, choć wszystko na niego wskazuje.