Witam
Mam w planach wymianę filtra paliwa i nie bardzo wiem jak sie do tego wziąść.
czytałem że jest tam jakaś maniana z odpowietrzeniem.
Podpowiedzcie jak się do tego zabrac i co należy a czego nie nalezy robić.
[A6 C5] 1.9 AFN jak wymienić filtr paliwa
Kolego, nie ma żadnych problemów z odpowietrzaniem, jeżeli tylko dopilnujesz, by nowi filtr zalać paliwem przed zakręceniem. Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy podnieść maskę, odkręcić tą rurę co masz nad filtrem ( by mieć lepszy dostęp),poluzować opaskę i odkręcić filtr (oczywiście to co masz na dole, a nie to co na górze wychodzi z przewodami
) . Nie wymaga to dużej siły. Jak wspomniałem, lejesz do nowego paliwko, przykręcasz nowy filtr, dokręcasz opaskę, zakładasz rurę i do jazdy!!! Sądzę, że nie powinno być problemu.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Dodatkowo masz o góry filtra jeszcze taką małą śrubkę na klucz 10 i tam możesz strzykawką uzupełnić paliwa, żeby było tak całkowicie pod korek.
Filtr paliwa bardzo dobrze się dokręca rękami, jeżeli nie zlejesz go za bardzo ropką bo to trochę tluste i ślizga się.
U mnie ciężko było odkręcić, ale zrobiłem sobie ze starego łańcucha "klucz" do odkręcania filtrów i poszło od ręki.
Pozdro.
Filtr paliwa bardzo dobrze się dokręca rękami, jeżeli nie zlejesz go za bardzo ropką bo to trochę tluste i ślizga się.
U mnie ciężko było odkręcić, ale zrobiłem sobie ze starego łańcucha "klucz" do odkręcania filtrów i poszło od ręki.
Pozdro.