[ALL V6] Sensor temperatury zasysanego powietrza
[A6 C4 2,6] sensor temperatury
Czy mógłby mi ktoś zdradzić gdzie powinien zostać wkręcony sensor temperatury 078 906 161? Szukałem w etce jednak tam, nie jest to pokazane, tylko widać, że coś takiego występuje.
Za nic nie mogę go znaleźć, być może szukam czegoś innego. Na vagu wywala mi błąd 00523. Zauważyłem, że czujnik o numerze katalogowym 078 906 161 nie jest podłączony i szukam gdzie go można wkręcić. Być może wcale nie chodzi o niego. Ponieważ znalazałem inny wtyk, który wygląda tak: http://213.184.18.130/~barkor/czujnik3.JPG i wydaje mi się, że właśnie do niego powinien być podłączony sensor temperatury zasysanego powietrza(w rzeczywistości wisi sobie) Gdyby ktoś pokazał np na fotce gdzie on wchodzi byłbym wdzięczny, być może tylko wtyczka sie wypięła.
Gdyby ktoś był w stanie pomóc stawiam Piwo
Gdyby ktoś był w stanie pomóc stawiam Piwo

Sprawa wygląda następująco. Moje zagubienie wynikało z faktu, iż sensor(2) był wczepiony do wtyczki, która powinna być podpięta pod krokowy. Generalnie nie wiem co robił on w tym miejscu, ale ok. Udało mi się znaleźć sensor(1) jest on na rurze bardziej od strony przedniej szyby. Teraz muszę tylko ustalić czy uszkodzony jest sensor, czy też kable.
Pozdrawiam i dzięki za rady<piwo>
Pozdrawiam i dzięki za rady<piwo>
[ALL V6] Sensor temperatury zasysanego powietrza
Chciałbym się dowiedzieć gdzie w audi c4 z silnikiem 2,8 litra znajduje się sensor temperatury zasysanego powietrza, jakby ktoś mógł sprawdzić w aucie lub w etce. Ponieważ mam podejrzenie, że w moim autku z silnikiem 2,6 mam kolektor dolotowy z audi 2,8, ponieważ krokowy mam 2,8 oraz nie mam miejsca w które powinien być wkręcony ów sensor,a elektryka jest pod 2,6.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2010, 18:36 przez Marianoit, łącznie zmieniany 1 raz.
teraz nie mam dostępu do laptopa i tym samym etki ponieważ wszystko tam miałem, ale jakby ktoś mógł sprawdzić z jakiego silnika pochodzi krokowy 077 133 455a oraz kolektor 078133205. W którym miejscu na bloku silnika jest jego oznaczenie? Dodam, że przy sprawdzaniu auta vagiem są właśnie jedynie błędy z sensorem zasysanego powietrza oraz z silniczkiem krokowym. Pozdrawiam oraz dziękuje za zainteresowanie
Na ta chwilę wiem, ze mam kolektor z 2,8, kiedyś słyszałem, ze w 2,6 dolna część kolektora jest plastikowa i przy instalacji gazowej nie jest to dobre rozwiązanie-być może dlatego został wymieniony.
Pomyślałem, żeby sensor wkręcić gdzieś w dolot, tylko gdzie byłoby najlepiej... a do krokowego(ponieważ w 2,6 jest inna wtyczka niż w 2,8) pociągnąć plusa z pod maski i mase z silnika i może będzie to jakoś działało. tylko gdzie jest plus a gdzie minus na wtyczce? żeby nie pociągnąć na odwrót:)
Pomyślałem, żeby sensor wkręcić gdzieś w dolot, tylko gdzie byłoby najlepiej... a do krokowego(ponieważ w 2,6 jest inna wtyczka niż w 2,8) pociągnąć plusa z pod maski i mase z silnika i może będzie to jakoś działało. tylko gdzie jest plus a gdzie minus na wtyczce? żeby nie pociągnąć na odwrót:)
Panowie pozwólcie, że podłączę się pod temat..
mam ten sam nieszczęsny silnik 2.6 ABC w swoim audi 80 i nie mogę dojść do ładu właśnie z plastikowym kolektorem jaki jest zamontowany tam oryginalnie.
Po strzale gazu rozleciała mi się wewnętrzna część odpowiadająca za skracanie dolotu.
Po wyjęciu tej części auto ma lenia podczas przyspieszania, leniwie zbiera się od dolnego zakresu obrotów
Z uporem maniaka szukam części wewnętrznej oznaczonej na zdjęciu strzałką.
Widzę, że kolega ma u siebie metalowy kolektor od AAH :shock: wszyscy dookoła mówią mi, że to nie zagra z silnikiem ABC.
Możesz napisać jakie wrażenia z jazdy masz, czy auto dobrze zbiera się od dołu.
Co ewentualnie trzeba przerobić w kolektorze od 2.8 żeby bezkolizyjnie wpasował do 2.6 ?
mam ten sam nieszczęsny silnik 2.6 ABC w swoim audi 80 i nie mogę dojść do ładu właśnie z plastikowym kolektorem jaki jest zamontowany tam oryginalnie.
Po strzale gazu rozleciała mi się wewnętrzna część odpowiadająca za skracanie dolotu.
Po wyjęciu tej części auto ma lenia podczas przyspieszania, leniwie zbiera się od dolnego zakresu obrotów

Z uporem maniaka szukam części wewnętrznej oznaczonej na zdjęciu strzałką.
Widzę, że kolega ma u siebie metalowy kolektor od AAH :shock: wszyscy dookoła mówią mi, że to nie zagra z silnikiem ABC.
Możesz napisać jakie wrażenia z jazdy masz, czy auto dobrze zbiera się od dołu.
Co ewentualnie trzeba przerobić w kolektorze od 2.8 żeby bezkolizyjnie wpasował do 2.6 ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trochę spóźniona odpowiedź, ale ostatnio dopiero zacząłem się z tym bawić (nie było mnie troche w kraju i auto stało).
Więc po wpięciu rezystorka w piny wtyczki krokowego efekt jest taki, że obroty trzymają 1100, i jest tak cały czas, oraz słychać taki jakby zasysanie powietrza, buczenie, cięzko to określić. Nie da się jakoś zmniejszyć tych obrotów do właściwych?
Więc po wpięciu rezystorka w piny wtyczki krokowego efekt jest taki, że obroty trzymają 1100, i jest tak cały czas, oraz słychać taki jakby zasysanie powietrza, buczenie, cięzko to określić. Nie da się jakoś zmniejszyć tych obrotów do właściwych?