[ ABC 2.6 150 KM] Rozrząd
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
[ ABC 2.6 150 KM] Rozrząd
Witam ! Chciałbym na dniach wymienic rozrzad w moim aucie i mam takie pytanie czy wymiana pompy wody jest konieczna? posiadam rolki skf i pasek "gejtsa" i zastanawiam sie nad pompa, moze ktos podpowie czy jezeli obecnie znajduje sie oryginalna to wymienic czy mozna zostawic, słyszałem ze te pompy w tych silnikach sa solidne. Czekam na podpowiedzi.
Dzieki.
Dzieki.
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
witam. kolego ogólnie jest zasada że przy zmianie rozrządu zmienia się pompę wody . bo jeśli jest wszystko rozebrane to łatwiej sie do tego dostać . oczywiście decyzja nalezy do ciebie czy ją wymienisz czy poczekasz aż padnie i będziesz rozbierał wszystko od nowa żeby wymienić sama pompę . pozdro
tylko quatrro
!

- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Co do termostatu to jeśli przy mrozach trzymał temperaturę na 90 to nie ma sensu go wymieniać.
Co do pompy to nie ma ona większej żywotności jak rolki i powinno się ją wymienić, ja pół roku temu wymieniałem cały rozrząd łącznie z pompą, bo jak na mój rozum to co za różnica czy z całego zestawu zostawisz starą pompę czy rolkę, konsekwencje w razie awarii takie same.
Co do pompy to nie ma ona większej żywotności jak rolki i powinno się ją wymienić, ja pół roku temu wymieniałem cały rozrząd łącznie z pompą, bo jak na mój rozum to co za różnica czy z całego zestawu zostawisz starą pompę czy rolkę, konsekwencje w razie awarii takie same.
Panowie - podepnę się pod temat. Kupiłem niedawno sprowadzone ze Szwajcarii A6 Avant z 1994 r. z silnikiem V6 2,6 - w automacie.
Pytanie: Co ile powinno się wymieniać rozrząd?
Aktualny przebieg to 247 tys. km
Z oryginalnej książki serwisowej rozszyfrowałem z niemieckiego dwa wpisy o wymianie (ers) rozrządu (zahnriemen):
- przy 123 tys w 2007
- przy 200 tys w 2010
sądzę że wpisy są autentyczne
gdzieś na forum przy zaleceniach co do wymiany rozrządu znalazłem adnotacje "brak zaleceĂą producenta" - więc nie wiem co na ten temat myśleć - to dopiero moje drugie auto
Pytanie: Co ile powinno się wymieniać rozrząd?
Aktualny przebieg to 247 tys. km
Z oryginalnej książki serwisowej rozszyfrowałem z niemieckiego dwa wpisy o wymianie (ers) rozrządu (zahnriemen):
- przy 123 tys w 2007
- przy 200 tys w 2010
sądzę że wpisy są autentyczne
gdzieś na forum przy zaleceniach co do wymiany rozrządu znalazłem adnotacje "brak zaleceĂą producenta" - więc nie wiem co na ten temat myśleć - to dopiero moje drugie auto

Przy silniku 2.8 V6 174hk doświadczony i zaufany mechanik ,który lata siedzi tylko w audi ,robi z eskami i innymi "smokami" sam też jezdzi
jest zdania : wymiana rozrządu tylko na najlepszych częściach . Pytam go co ille wymiana rozrządu. Mówi ze co
100 000 -120 000 . Co wy na to?
P.s Mam swierzo zakupioną a6 2.8 v6 wlasnie 174hk i wedlug przeglądów które miał w książkach auta był papier z 11.2011r przebieg był 210 000km wpisany. Teraz auto zakupiłem ma 215 00 ,pytanie: Jaki olej mu zalać ?
jest zdania : wymiana rozrządu tylko na najlepszych częściach . Pytam go co ille wymiana rozrządu. Mówi ze co
P.s Mam swierzo zakupioną a6 2.8 v6 wlasnie 174hk i wedlug przeglądów które miał w książkach auta był papier z 11.2011r przebieg był 210 000km wpisany. Teraz auto zakupiłem ma 215 00 ,pytanie: Jaki olej mu zalać ?

Olej syntetyczny ja np mam zalany Valvoline Maxlife 5W40.LukasV8 pisze:Przy silniku 2.8 V6 174hk doświadczony i zaufany mechanik ,który lata siedzi tylko w audi ,robi z eskami i innymi "smokami" sam też jezdzi