Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[100 C4 2.8 V6] Nie kręci rozrusznikiem

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Fruti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[100 C4 2.8 V6] Nie kręci rozrusznikiem

Post autor: Fruti » 04 wrz 2009, 14:01

Witam, użyłem szukarki ale nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Tydzień temu chciałem odpalić auto a tu cisza, słychać tylko cyknięcie przy bezpiecznikach i przekaźnikach ale rozrusznik wogóle się nie kręci, akumulator jest dobry nawet przełożyłem z innego żeby się upewnić i jest to samo. Sprawdziłem bezpieczniki i podociskałem i popukałem w przekaźniki ale to nic nie dało i teraz nie wiem czy rozrusznik padł tak od razu czy może gdzieś występuje zwarcie albo coś się stało na wiązce nie mam pojęcia i dlatego zwracam się z tym problem do was. Powiedzcie co mam zrobić bo auto kupiłem dwa tygodnie temu a tu taka niespodzianka :-(

P.S. Druga sprawa to chciałbym wiedzieć czy ktoś z forum wie jak zainstalować Aesis, mam program do stworzenia wirtualnych dyskietek i odpalam z nich instalację ale nie wiem gdzie wpisać tą linię z samymi zerami i nie mogę przejść przez okno z kluczem do wpisania. Wie ktoś może jak to zrobić po kolei żeby zainstalować na komputerze?

lamer99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lamer99 » 04 wrz 2009, 14:37

jak gasną wszystkie lampki po tym jak przekręcasz stacyjkę to raczej rozrusznik
jak się nic nie dzieje po przekręceniu(oprócz przekaźników) to pewnie elektromagnes - popukaj w niego, może mu się poprawi ;)

Awatar użytkownika
Buczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Buczek » 04 wrz 2009, 14:42

Sprawdź miernikiem, czy kabel sygnałowy który idzie ze stacyjki do rozrusznika, podaje 12V po przekręceniu kluczyka. Jeżeli przy rozruszniku na kablu masz 12V, to walnięty jest rozrusznik. Jeżeli nie, to albo coś przy stacyjce nie łączy, albo przekaźnik (o ile jest, bo wydaje mi się że od stacyjki kabel idzie prosto do rozrusznika), albo kabel jest gdzieś przerwany.

druga sprawa, niech ktoś przekręci kluczyk, a Ty posłuchaj czy w komorze silnika nie słychać jak by się coś obracało, jeśli tak , to bendix się zawiesił. Spróbuj go wtedy tak jak lamer99 pisze - postukać.
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"

Fruti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fruti » 04 wrz 2009, 16:50

Kontrolki rzeczywiście gasły także obawiałem się najgorszego ale rozebrałem półkę do stacyjki i poruszałem kostką i kablami i ruszył także kamień z serca :-D . Temat można zamknąć ale chciałbym jeszcze wiedzieć do kogo się mogę zgłosić w sprawie instalacji Aesis.

sickindian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sickindian » 20 cze 2010, 13:37

lamer99 pisze:jak gasną wszystkie lampki po tym jak przekręcasz stacyjkę to raczej rozrusznik
jak się nic nie dzieje po przekręceniu(oprócz przekaźników) to pewnie elektromagnes - popukaj w niego, może mu się poprawi ;)
U mnie nie gasna a rozrusznik mi padl ni stad ni zowad wygladalo to tak jakby akumulator padl ale akumulator zostal sprawdzony i podaje dobre napiecie i amperarz pukalismy w rozrusznik i nic nie pomoglo... znajomy mechanik kilka razy wlaczal zaplon i wylaczal i niby zaczal przez chwile krecic ale po chwili bylo czuc tylko smrod kabli. Myslicie ze to rozruch padl?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja