Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c4 avant 2.8 q +lpg]mruga kontrolka oleju-dziwny problem.

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
hakanos007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[c4 avant 2.8 q +lpg]mruga kontrolka oleju-dziwny problem.

Post autor: hakanos007 » 28 wrz 2010, 20:50

Witam Koledzy.Mam pewien problem ze swoją niunia.
Pewnego razu wjechałem dość mocno w dość obfitą kałużę.:P
od tamtego momentu czasami...pojawiała mi się migająca kontrolka oleju..czasami w trakcie jazdy na chwile i znikła.Czasami jak wjechałem w dziurę..a ostatnio po odpaleni auta...(najpierw pojawia się komunikat ok a puzniej piknięcie i mruganie kontrolki.
Dodam iż stan oleju jest ok.(2 tyg temu był wymieniany..)Na zimnym motorku ciśnienie jest ok 5 barów..na rozgrzanym oleju i silniku 2 lub 1,8(spora tem. oleju)
Silnik miał robioną głowicę oraz komplet uszczelniaczy itp.Zlokalizowałem jeden niewielki wyciek z okolic alternatora.Kolega podpowiedział iż jest to uszczelniacz rozrządu (zimering)
Stwierdził iż bez sensu jest rozbieranie wszystkiego i nic sie nie stanie gdy zajmę się tym przy kolejnym rozrządzie(na tym jest zrobione ok 40tyś)-pytanko na boku-ile zostało do kolejnej wymiany(dodam iż rozrząd był wymieniany w komplecie na ori częściach)
Pozdro

[ Dodano: 2010-09-28, 21:00 ]
TEMAT PRZYPADKIEM DODANY DRUGI RAZ.
PROÂŚBA O PRZENIESIENIE DO KOSZA!!
Przeraża mnie bezmyślność kierowców którzy wciskają gaz do dechy..mkną na złamanie karku..bez opamiętania...az czasami ciezko ich wyprzedzic :))

lok122
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lok122 » 29 wrz 2010, 18:29

Kolego moze to byc zabrudzona pompa oleju ale to zadkosc. moga byc wvciuchane panewki walu poniewaz masz slabe cisnienie na rozgrzanym silniku powinien miec 3 bar na obrotach jalowych a ty masz za niskie i silnik nie trzyma cisnienia i bedzie sie zaswiecal olej. czyzby remont dolu silnika.? Jak sie robi gore to i dol. uszczelniles gore i pojdzie szybko wyrobiony juz dol....czekam na odpowiedz az sie dowiesz co to

hakanos007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hakanos007 » 29 wrz 2010, 21:03

3 bary na jałowych przy jakiej temperaturce silnika i oleju??
Przyznam że pierwsze słysze aby było aż tak wysokie ciśnienie...
to jakie rozwiązanie sugerujesz??a skąd sie bierze to mruganie po wjechaniu w dziure itp?
Przeraża mnie bezmyślność kierowców którzy wciskają gaz do dechy..mkną na złamanie karku..bez opamiętania...az czasami ciezko ich wyprzedzic :))

Mario69
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario69 » 17 paź 2010, 23:48

...witaj, mysle ze dobrze byloby abys sprawdzil czy przewod od czujnika nie ma uszkodzen mechanicznych(nie przetarl sie i nie zwiera sie z blokiem silnika) bo wtedy kontrolka bedzie mrugac zwlaszcza na dziurach, druga mozliwosc to moze byc sam czujnik, moze wymien go to koszt ok 20zl...
pozdrawiam...
...cztery kolka, Diesel w rzedzie
... i dojade sobie wszedzie

Awatar użytkownika
casper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kacper
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic

Post autor: casper » 18 paź 2010, 21:59

koledzy, moja kolezanka ma 100 C4 2.8 benz, od jakiegos czasu zaczela jej sie wlaczac kontrolka oleju, stan oleju sprawdzany kilka razy i zawsze OK, wymienilem olej i filtr i nie pomoglo, powiem tak, temperatura oleju widze po wskazniku ze rosnie normalnie i zatrzymuje sie na tej kresce miedzy 60 a 130 stopni, zauwazylem jednak na wskazniku cisnienia oleju ze wskazowka jest caly czas na koncu skali podczas jazdy, na biegu jalowym troche spada, zreszta chyba nawet nie zawsze, ale i tak zatrzymuje sie znacznie ponad polowa skali. Kontrolka od oleju swieci sie teraz praktycznie non stop, raz na jakis czas zgasnie. Co z tym fantem zrobic?
pozdrawiam i prosze o pomoc
Te cztery pierścienie sprawiają, że jesteśmy wyjątkowi
---------------------
Bylo:
audi 80 B3 1.6td
audi A6 C4 2.5tdi AEL
mercedes w202 2.5td
Jest:
audi A6 C6 2.7tdi BPP
Chevrolet Camaro 5.7 Z28 1994r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”