[4.2 V8 (290KM)] gdzie jest termostat
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1999
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
[4.2 V8 (290KM)] gdzie jest termostat
mam problem z niedogrzanym silnikiem, kupiłem termostat i chcę go wymienic ale nie wiem gdzie on się znajduje i jak daleko trzeba ingerowac w rozbiurkę silnika aby się do niego dostac? Termostat kupiłem w salonie AUDI i tam spytałem o wymianę, stwierdzili ze trzeba rozbierac rozrzą;d, a co za tym idzie cały przód. Inny mechanik zajmują;cy się autami grupy VW nie ma pewnośi ale po obejrzeniu silnika stwierdził, że prawdopodobnie jest on łatwiej dostępny i obeszłoby się bez rozbiórki rozrzą;du. Czy ktoś już z Was to robił lub ma dostęp do opisu i rysunków konstrukcji silnika???
pozdrawiam pero22[/code]
pozdrawiam pero22[/code]
jedno jest pewne termostat należy zawsze wyminiać przy robieniu rozrzą;du,bo jak nawali trzeba rozpindalać cały przód co za tym idzie koszty tej naprawy wielokrotnie przewyższają; koszt termostatu,tak samo jest z pompą; wody.Wiem to dlatego że niedawno robiłem duży remont silnika,nie mam za dużo zdjęć,ale jutro dokładnie wypytam kolegę który to robił to dam znać
- mateuszwywial
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem, czy umiejscowienie w S6 PLUS C4 jest inne, ale jest w miare łatwo dostępny od góry mniej więcej po środku, przy grubym gumowym wężu dochodzącym do bloku silnika.
Kolego moja eSka rozgrzewa się do 90 stopni po dosłownie niecałym kilometrze i trzyma idealnie 90. Ten silnik bardzo szybko się nagrzewa, lecz pierwszy kilometr w mroźny dzień to 0,5 litra paliwa, ale potem już lepiej. :-P
Kolego moja eSka rozgrzewa się do 90 stopni po dosłownie niecałym kilometrze i trzyma idealnie 90. Ten silnik bardzo szybko się nagrzewa, lecz pierwszy kilometr w mroźny dzień to 0,5 litra paliwa, ale potem już lepiej. :-P
AEL C4 AEL quattro ... sprzedałem
...jest S6 C4 PLUS 4.2 v8 326km 6gang
![Obrazek]()
DIAGNOSTYKA VAG przed i po kupnie

- mateuszwywial
- Forum Audi A6 / A7
To pewnie grzeje Ci się szybciej, tylko tego jeszcze nie wiesz. Nasze c4 to już stara konstrukcja. Zanim sygnał z czujnika temperatury dojdzie do zegara, a co gorsza za nim ten postanowi zareagowac mija trochę czasu. Zobacz kanał 51 na klimatroniku 

AEL C4 AEL quattro ... sprzedałem
![Obrazek]()

- mateuszwywial
- Forum Audi A6 / A7