Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AAH 2.8 174 KM] Czy ten ezektor jest sprawny?

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
przemoprzem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[ AAH 2.8 174 KM] Czy ten ezektor jest sprawny?

Post autor: przemoprzem » 03 maja 2012, 20:27

Cześć. Zacząłem kiedyś grzebać przy ezektorze i po prostu rozszedł się w rękach. Obie te dwie części są luźno jedna w drugą wsadzone. Przedmuchy są oczywiście we wszystkie strony.

Na forach jest opis ezektora do ACK (078133701E), a w każdym razie do modelu A6 C4 ( http://www.audiworld.com/tech/eng67.shtml ), ten u mnie jest inny (078133753).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy to, że ta część jest w "takim" stanie może mieć znaczenie, że gdzieś wywala olej?

Mam spore wycieki oleju - uciapany tył silnika i skrzynia. Rozebrałem kolektor ssący, umyłem głowice i powierzchnię między nimi - podejrzenie jest na nieszczelność uszczelek pod głowicą. Jutro skręcam kolektor i odpalam auto, ale tak czytam o ezektorze w ACK i często jego niesprawność jest przyczyną wywalania tu i ówdzie oleju. U mnie jest od drożny we wszystkich kierunkach - tak chyba nie powinno być?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez przemoprzem, łącznie zmieniany 1 raz.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 03 maja 2012, 21:26

Jeśli drożny we wszystkie strony to jest uszkodzony, jedyny plus jeśli go wsadzisz że nie będzie blokował odpowietrzenia ale za to będzie puszczał ciśnienie na serwo co nie jest dla niego dobre. Lepiej zainwestuj w nowy.

przemoprzem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: przemoprzem » 12 maja 2012, 16:43

Nowy ezektor jest również drożny we wszystkie strony - więc w tym modelu tak ma być. Natomiast jeśli chodzi o przepuszczalność to zaznaczyłem na zdjęciu mniej więcej jak ona wygląda, czyli w jedną stronę jest spory przepływ, natomiast z powrotem już czuć że powietrze ma ciężej.

Obrazek

Więc ezektor w AAH w sumie jeśli drożny to jest sprawny. W sumie to mogłem go skleić i byłby dalej, bo tylko tym nowy od starego się różni, że nowy się nie rozkłada. Nie wiem czy przy starym też były takie zatrzaski i ktoś je ułamał, czy był on jedynie klejony i się to rozeszło. Cena w ASO ok 65 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja