Witam, to mój 2 post więc witam jeszcze raz jestem Patryk i od kilku dni posiadam 100 c4 avant 2.6 abc. Auto kupiłem nie do koĂąca sprawne, a jeden z największych problemów to odpalanie zimnego silnika. Jako że jestem mechanikiem uczącym się dojście do warsztatu i sprzętu posiadam.
Tak więc problem polega na tym że auto gdy jest zimne nie chce odpalić, tzn odpala ale gaśnie ewidentnie dostaje za małą dawkę paliwa, gdy tylko ściągam wężyk podciśnienia który znajduje się za przepustnicą i wtryskuje strzykawka jakąś niezbyt wielką ilość paliwa (mała strzykawka, a jeszcze trochę zawsze poleci na ziemie), silnik odpala na dotyk...
Tak więc po podłączaniu manometru i przekręceniu stacyjki ciśnienie paliwa pokazało 1.5 bara, po odpaleniu około 2 barów i nic więcej. jakie powinno być prawidłowe ciśnienie (znalazłem info gdzieś że 3.8?) ciśnienie ma być mierzone na odpalonym/zgaszonym silniku?
Rozbierałem regulator ciśnienia i wygląda na całkowicie sprawny (nie jest zardzewiały, zasyfiały ani nic z tych rzecz). Jutro może będę miał też już przejściówkę na obd1 tak więc jakiego kompa tez się podłączy w celach diagnostycznych.
Proszę o pomoc co może by winne temu że nie odpala i czy to ciśnienie pompki aby nie jest jednak za małe.
Serdecznie pozdrawiam
bezelek
[ ABC 2.6 150 KM] Ciśnienie paliwa/odpalanie zimnego silnika
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual