Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi 100 C4 2.8 quattro ] quattro na na przedni napęd

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
epoka2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi 100 C4 2.8 quattro ] quattro na na przedni napęd

Post autor: epoka2 » 21 paź 2008, 16:44

Witam mamy dylemat, skrzynia quattro już 2 raz sie rozsypała w tym roku <smuty> <smuty> i chcemy zmienić na zwykłą. Chciałbym sie dowiedzieć jakie mogą być z tym kłopoty, co z zawieszeniem i resztą dzięki za pomoc. Pozdro.

Jeszcze zapomniałem dopisac.
Co będzie trzeba dokupić by to jeździło prócz skrzyni. 8-)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 14:24 przez epoka2, łącznie zmieniany 2 razy.

Arek_R
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arek_R » 21 paź 2008, 18:50

Obawiam sie ze powinno wymienic sie caly wozek z tylu. Szczeze mowiac masz przyjacielu troche pecha z ta skrzynia. Mysle ze trafiasz na zlych fachowców od skrzyni. Ogolnie zawiech tylna bez napedu jest bardzo prosta.

epoka2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: epoka2 » 21 paź 2008, 19:45

tylko z tego co mi wiadomo to w quattro sa inne mocowania i chyba tył nie podejdzie w całosci od zwykłego trzeba kombinowac bo ogólnie dostalismy 3 skrzynie za 1500 zł ale nie pasuje cos a dorwac dobra za rozsądne pieniadze i dorwac to graniczy z cudem ogólnie ile by taki interes kosztował bo nasz "fachowiec" twierdzi ze w kwocie 500 zł z montażem

Arek_R
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arek_R » 23 paź 2008, 21:16

C4 nie miala dobrego napedu Quattro sporo sypalo sie elementow gumowo-metalowych ale o skrzyniach nie slyszalem. NIe wiem czy taka przekladaka ma wiekszy sens. ja raczej szukalbym fachowca od skrzyni i dobrze ja zrobic. Przekladka zeby byla dobrze zrobiona powinna byc bardzo droga o ile jest mozliwa.

epoka2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: epoka2 » 23 gru 2008, 23:44

a powiedzcie mi jakie skrzynie by podeszły zwykłe prócz 2,8 dało by rade 2,6 zeby działało normalnie np o oznaczniu cdx bo jest ich na allegro 3sztuki a 2,8 1 sztuka i koles napisał 2,6 2,8 za 900 zł to jak za zwykła skrzynie chyba duzo dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
tomestus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomestus » 19 sty 2009, 20:33

Osobiście odradzam takie zabiegi, jeśli masz problem z automatem to zacznij najpierw od porządnej diagnostyki. Bardzo możliwe że skrzynie ci się sypią, ponieważ coś jest nie tak z którymś z elementów współpracujących ze skrzynią. Może to być czujnik wału korbowego, czujnik położenia pedału hamulca, czy nawet przepływomierz lub komputer skrzyni czy silnika, możliwości jest wiele.Przekładkę na manual odradzam, nieopłacalne. Poza tym weź pod uwagę że każda używana skrzynia to bardzo duża loteria, weź pod uwagę że taka skrzynia ma już swój przebieg i do tego nie wiesz jak była eksploatowana. Najlepszym rozwiązaniem jest naprawić skrzynię w porządnym warsztacie i nie zawsze musi to kosztować jakieś kosmiczne pieniądze. No nie przypuszczam żeby trafił ci się taki talent - mechanik, który leje ci przy każdej wymianie skrzyni nowy olej PRZEKÂŁADNIOWY do automatu. Bo i tak się zdarza ( idiotów nie brak).

Robert
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Robert » 19 sty 2009, 21:39

kolego lepiej napraw to co masz bo bedziesz wiedzal co masz . Jest duzo zabawy z przekladka z automatu na manual serio kolega walczyl z tym chyba z miesiac kupil skrzynie ,sprzeglo kompletne tj. kolo zamachowe ,docisk sprzegla ,rozrusznik. wal napedowy orginal byl za dlugi i popelnil jeden blad bo najpierw kompletowal a potem rozebral i tu WIELKI szok w wale korbowym nie bylo miejsca na lozysko igielkowe walka atakujacego skrzyni biegow :-? :?: :roll: .... kolega sprzedal wszystko i naprawil orginalna skrzynie i cieszy sie autkiem do dzis <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja