Witam mamy dylemat, skrzynia quattro już 2 raz sie rozsypała w tym roku <smuty> <smuty> i chcemy zmienić na zwykłą. Chciałbym sie dowiedzieć jakie mogą być z tym kłopoty, co z zawieszeniem i resztą dzięki za pomoc. Pozdro.
Jeszcze zapomniałem dopisac.
Co będzie trzeba dokupić by to jeździło prócz skrzyni. 8-)
[Audi 100 C4 2.8 quattro ] quattro na na przedni napęd
[Audi 100 C4 2.8 quattro ] quattro na na przedni napęd
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 14:24 przez epoka2, łącznie zmieniany 2 razy.
tylko z tego co mi wiadomo to w quattro sa inne mocowania i chyba tył nie podejdzie w całosci od zwykłego trzeba kombinowac bo ogólnie dostalismy 3 skrzynie za 1500 zł ale nie pasuje cos a dorwac dobra za rozsądne pieniadze i dorwac to graniczy z cudem ogólnie ile by taki interes kosztował bo nasz "fachowiec" twierdzi ze w kwocie 500 zł z montażem
C4 nie miala dobrego napedu Quattro sporo sypalo sie elementow gumowo-metalowych ale o skrzyniach nie slyszalem. NIe wiem czy taka przekladaka ma wiekszy sens. ja raczej szukalbym fachowca od skrzyni i dobrze ja zrobic. Przekladka zeby byla dobrze zrobiona powinna byc bardzo droga o ile jest mozliwa.
- tomestus
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Osobiście odradzam takie zabiegi, jeśli masz problem z automatem to zacznij najpierw od porządnej diagnostyki. Bardzo możliwe że skrzynie ci się sypią, ponieważ coś jest nie tak z którymś z elementów współpracujących ze skrzynią. Może to być czujnik wału korbowego, czujnik położenia pedału hamulca, czy nawet przepływomierz lub komputer skrzyni czy silnika, możliwości jest wiele.Przekładkę na manual odradzam, nieopłacalne. Poza tym weź pod uwagę że każda używana skrzynia to bardzo duża loteria, weź pod uwagę że taka skrzynia ma już swój przebieg i do tego nie wiesz jak była eksploatowana. Najlepszym rozwiązaniem jest naprawić skrzynię w porządnym warsztacie i nie zawsze musi to kosztować jakieś kosmiczne pieniądze. No nie przypuszczam żeby trafił ci się taki talent - mechanik, który leje ci przy każdej wymianie skrzyni nowy olej PRZEKÂŁADNIOWY do automatu. Bo i tak się zdarza ( idiotów nie brak).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kolego lepiej napraw to co masz bo bedziesz wiedzal co masz . Jest duzo zabawy z przekladka z automatu na manual serio kolega walczyl z tym chyba z miesiac kupil skrzynie ,sprzeglo kompletne tj. kolo zamachowe ,docisk sprzegla ,rozrusznik. wal napedowy orginal byl za dlugi i popelnil jeden blad bo najpierw kompletowal a potem rozebral i tu WIELKI szok w wale korbowym nie bylo miejsca na lozysko igielkowe walka atakujacego skrzyni biegow :-? :?: :roll: .... kolega sprzedal wszystko i naprawil orginalna skrzynie i cieszy sie autkiem do dzis