[C4 2.5 TDI]Rezonans w okolicy nadloki.
[C4 2.5 TDI]Rezonans w okolicy nadloki.
Witam szanownych klubowiczów. Mam problem następnującego typu:od jakiegoś czasu coś mi drży w okolicy przedniej osi...tzn gdy auto stoi na biegu jałowym. Hałas dobiega z okolicy wnek, nadkoli...zaznacze ze występuje po rogrzaniu silnika gdy obroty wynosza 750 tyś. Po zwiekszeniu obrótow zanika...a przy dodaniu i zejsciu z obrotów nasika się na sekunde, gdy obroty spadają nieco ponizej 750 i sie wyrównuja.Dzwiek jakby cykanie... W komorze dobiega z tyłu silnika. Po wcisnieciu sprzegła nie ma żadnej reakcji. Prosze o sugestie i rady. Pozdrawiam
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
"Ropa daje kopa:-)"
Vorsprung durch Technik
Niestety-nie potrafie zlokalizowac tego hałasu i jeżdze z nim nadal-czasami cichnie innym razem znowu się nasila-hałas właśnie przypomina brzecząco blaszke. Nie jest zbyt głośny, ale ten dzwiek mnie irytuje 

Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
To może pomogę bo dzisiaj to usłyszałem i zlikwidowałem to brzęczenie. A więć czeka Ciebie wyprawa pod auto jak masz osłony to zdemontuj. J tam jest taka blaszka aluminiowa zagięta do dołu trzeba ją delikatni odgiąć do tyły samochodu bo ociera o jakiś podzespół. nad tą blaszką jest rura wydechowa i rura od turbiny. Mam nadzieje ze to ta sama blaszka to zero kosztów i auto cichutko śmiga az miło.Pozdrawiam. Ja wlazłem pod auto z zapalonym silnikiem i moment zlokalizowałem. :mrgreen:
Wstawiam zainteresowanym zdjęcie na którym jest przyczyna brzęczenia na biegu jałowym. Dodaję że wystarczy zdjąć drugą osłonę pod silnikiem żeby się do niej dostać. Blaszka powoduje rezonans o łapę od silnika do poduszki. :mrgreen:
1- blaszka ; 2- rura wydechowa ; 3- prawa poduszka silnika
1- blaszka ; 2- rura wydechowa ; 3- prawa poduszka silnika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.