Jestem na etapie remontu generalnego silnika jak i skrzyni w moim niedawno zakupionym cygarze 2,5tdi aat z 94 roku <hmm>
Chciałem zmienić rozrząd bo kółko miało lekkie bicie i spod pokrywy zaworów lekko ciekło( z taką świadomością po przeglądzie w zakładzie je kupiłem).. po rozebraniu cycki mi opadły, wał korbowy lekko wytarty na kółku od paska rozrządu, w miejscach kontaktu z panewkami porysowany(piasek w oleju musiał być), dwa tłoki miały jakieś zderzenia lekkie(zawory, czy co tam wpadło-nie wiemy), można jeździć ale chyba wymienie, głowica od VW lt-pokrywa nie pasuje i było szczelnione-uwaga-poxipolem i sylikonem! Myślałem, że udusze poprzedniego wlaściciela(a właściwie przed poprzedniego). Czyli na skróty: 2 tłoki do wymiany, głowice zdecydowałem się nadspawać u Papieża w Krakowie żeby pasowała+planowanie+zaślepienie jednego kanaliku co był nie potrzebny w audi+docieranie gniazd, napawanie wału+szlif, nowy rozrząd, uszczelki wszystkie i uzupełnienie brakujących śrub(nie pytajcie nawet gdzie).
A takie mam pytania:
1. Czy tłoki i korby które chodziły w a6 z silnikami aat i ael pasują do mojego? tzn czy są identycznie tłoki, sworznie, korby
2. Jakie ma być turbo, K-14 czy inne? Bo ja u siebie mam na obudowie oznaczenia K-16 a wcale nie wygląda jak K-16 :shock:
3. Jakiej firmy panewki?
4. Czy ma ktoś schemat podciśnień do silnika AAT? Wiem jak było podpięte(w sumie to kumpel) ale czy to było poprawnie?
5. Różnice między AELem jak i AAT&AEL po 95roku?
6. Czy manipulowanie długością wodzika od zaworu w turbinie da jakieś różnice-bo jako tako sterowania od kompa w turbo nie ma a przepływomierz pobierze przepływ powietrza i teoretyczcnie powienien zmienić dawke paliwa, chodzi o to że turbo jest już troche wyjechane i na wiosne włoze inne/zregeneruje(jakie?;) )
OT:
6. Gdzie w Krakowie naprawiają skrzynie(manual ozn. CEP)
/OT.
Cale szczęście, że robie to z kolegą co ma naprawde pojęcie o tym i jakoś mnie przez to prowadzi..
Pozdrawiam i licze na jakikolwiek odzew

[ Dodano: 2008-12-11, 21:56 ]
No dobra, wystarczy żeby ktoś mi powiedział czy tłoki z AAT po 95 roku będą pasowac do AAT z roku 1994 ?
Wg etki tłoki 3-5 bedą pasowac a 1 i 2 mają już końcówke (dwie literki) inne w silniku AAT
A potrzebuje tłok 2 i 3 choć jak nie dowiem sie na 100% to nie założe używek i bede jeździł na tych co są, bo minimalnie tylko na tym ucierpi kompresja..