[C4 2.5]Ilość oleju
[C4 2.5]Ilość oleju
Witam serdecznie-czy ktoś z Was sie orientuje ile oleju wchodzi do 140 konnego silniczka?kupiłem 5 l banke motula i nie jestem pewny czy wystarczy.Pozdrwiam
Ostatnio zmieniony 06 maja 2008, 21:54 przez martino, łącznie zmieniany 1 raz.
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
"Ropa daje kopa:-)"
Vorsprung durch Technik
Koledzy-jutro wymieniam wszystkie filtry i płyn chłodniczy. Nie wiem na jakim oleju jezdzil poprzedni własciciel, dlatego postanowiłem nabyc Motul 6100+ 10W40 w 5 litrowej bańce-auto ma przebieg 190 tyś licznikowo jednak wydaje mi sie, że może byc nieco wiecej. Mam nadzieje, że mój wybór jest dobry?
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
martino zapraszam tu: viewtopic.php?t=315
martino pisze:Koledzy-jutro wymieniam wszystkie filtry i płyn chłodniczy. Nie wiem na jakim oleju jezdzil poprzedni własciciel, dlatego postanowiłem nabyc Motul 6100+ 10W40 w 5 litrowej bańce-auto ma przebieg 190 tyś licznikowo jednak wydaje mi sie, że może byc nieco wiecej. Mam nadzieje, że mój wybór jest dobry?
martino i jak ?
Ja tez powoli przymierzam się do wymiany oleju.
Twój wybór był dobry ?
Ile cała ta zabawa się kosztowała, filtry, olej, robocizna itd. ..
daj cynka

Mam 2,5 TDI V 6 i co wlać półsyntetyk, ale jaki ? Czy syntetyk ?
Mam przejechane 180000, nie wiem jakiego oleju używał poprzedni właściciel, nie mam żadnej kartki w książce serwisowej też nic nie znalazłem / wszystko po włosku

Audi A6 Avant - sportowe kombi
Przekręcamy kluczyk i do uszu dolatuje przyjemny pomruk silnika...
Wciskamy pedał przyspieszenia i niewidzialna siła wciska nas w fotel - bardzo wygodny fotel ... :-D
Przekręcamy kluczyk i do uszu dolatuje przyjemny pomruk silnika...
Wciskamy pedał przyspieszenia i niewidzialna siła wciska nas w fotel - bardzo wygodny fotel ... :-D
Kolego-nie zdązyłem wymienić dzisiaj oleju. Jedynie filtry powietrza, kabinowy i płyn chłodniczy. Co to linka ja posiadam silnik rzedowy 5 cylindrowy, a nie V6 dlatego myśle ze półsyntetyk jest optymalnym rozwiązaniem majac na uwadze niepewny przebieg. A Motul jest wg. znawców najlepszym olejem, gdyż nie jest rozlewany jak mobile i castrole w polskich rafineriach-tylko i wyłacznie made in france. Cena za 5 litrowa bańke nieco ponad 100zł plus przesyłka. Gdy wymienie zdam relacje.misiula pisze:martino pisze:Koledzy-jutro wymieniam wszystkie filtry i płyn chłodniczy. Nie wiem na jakim oleju jezdzil poprzedni własciciel, dlatego postanowiłem nabyc Motul 6100+ 10W40 w 5 litrowej bańce-auto ma przebieg 190 tyś licznikowo jednak wydaje mi sie, że może byc nieco wiecej. Mam nadzieje, że mój wybór jest dobry?
martino i jak ?
Ja tez powoli przymierzam się do wymiany oleju.
Twój wybór był dobry ?
Ile cała ta zabawa się kosztowała, filtry, olej, robocizna itd. ..
daj cynka
Mam 2,5 TDI V 6 i co wlać półsyntetyk, ale jaki ? Czy syntetyk ?
Mam przejechane 180000, nie wiem jakiego oleju używał poprzedni właściciel, nie mam żadnej kartki w książce serwisowej też nic nie znalazłem / wszystko po włosku
Ceny: filtr oleju meyle knetch 48zł
olej motul 6100+ 10W40 110zł
filtr powietrza mann 40zł
co do wymiany możesz zrobić to we wlasnym zakresie jeśli posiadasz kanal, w warsztaci u mnie w okolicy kasuja za to 20zł.
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
A zatem jestem po wymianie oleju...weszło jakies 4,7 litra. Wydaje mi sie, że ,motor pracuje nieco ciszej i bardziej harmonijnie szczególnie po porannym rozruchu. dlatego tez z czystym sumieniem moge polecic motul 10W40 do 2.5 TDI C4.
PS-szukam płyty pod silnik może ktoś z sznownych kolegów takowa posiada na zbyciu?
PS-szukam płyty pod silnik może ktoś z sznownych kolegów takowa posiada na zbyciu?
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk.
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
podepnę się do tematu , na stronie castrola po wybraniu a6/100 2.5 TD wyskakuje że jako zalecany olej jest Edge Sport 0W-40 wie ktoś dlaczego tak ?
LED A6 C6 post952248.html#p952248
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk.
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
no ale 0w40 to chyba bardzo rzadki olej ? wiec moim tokiem myślenia nie będzie się sprawdzać przy autach z dużym przebiegiem ? np u mnie jest 350 tyś więc raczej nie powinienem go lać ?
LED A6 C6 post952248.html#p952248