Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AQD 2.8 193 KM] zużycie oleju dziwna sprawa-zagadka

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[AQD 2.8 193 KM] zużycie oleju dziwna sprawa-zagadka

Post autor: enduro7 » 07 mar 2014, 21:33

brało ok 0,5 l na 1000 km generalnie nie było wycieków ,nie zostawiało plam ,motor suchy lekkie pocenie się przy napinaczach .wizualnie wszystko ok nie wnikałem bo V6 lubią brać olej .
w pewnym momencie zaśmierdziało i zlokalizowałem niewielki wyciek przy tylnim napinaczu uszczelka napinacza lub pokrywy zaworów ?.kupiłem zrobiłem + profilaktycznie nowy ezektor (stary okazał się sprawny jest na zbyciu) i jest sucho .

przejechałem po uszczelnieniu 5000km i tu zonk stan oleju jak zaczarowany 0 ubytku jakieś czary?
poejrzewam żę niewielki wyciek był od samego początku nabycia auta a pęd powietrza porywał
olej nie pozwalając mu osiąść na podwoziu i dolnej płycie
nie raz byłem pod autem i zawsze tam było sucho.
dopiero po zwiększeniu się wycieku zaczeło czasami śmierdziec ale również na płycie i podwoziu nie było oleju jedynie niewielka ilość na tylniej ścianie bloku.
czyżby branie oleju przez v6 było mitem a odpowiedzialność za to zjawisko ponośi uszczelnienie lub ezektor ?
realny nalot auta to 160.000 km

Matheo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Matheo » 07 mar 2014, 22:48

zapchany ezektor i odmy moga powodowac wycieki. bywaly sytuacje, w ktorych wymiana odm i ezektora powodowaly calkowite ustapienie wyciekow. na pewno nie powinno wymieniac sie uszczelek bez zdiagnozowania ezektorea i odm.

Fontesen

Re: zużycie oleju dziwna sprawa-zagadka

Post autor: Fontesen » 07 mar 2014, 23:00

enduro7 pisze:brało ok 0,5 l na 1000 km generalnie nie było wycieków ,nie zostawiało plam ,motor suchy lekkie pocenie się przy napinaczach .wizualnie wszystko ok nie wnikałem bo V6 lubią brać olej .
w pewnym momencie zaśmierdziało i zlokalizowałem niewielki wyciek przy tylnim napinaczu uszczelka napinacza lub pokrywy zaworów ?.kupiłem zrobiłem + profilaktycznie nowy ezektor (stary okazał się sprawny jest na zbyciu) i jest sucho .

przejechałem po uszczelnieniu 5000km i tu zonk stan oleju jak zaczarowany 0 ubytku jakieś czary?
poejrzewam żę niewielki wyciek był od samego początku nabycia auta a pęd powietrza porywał
olej nie pozwalając mu osiąść na podwoziu i dolnej płycie
nie raz byłem pod autem i zawsze tam było sucho.
dopiero po zwiększeniu się wycieku zaczeło czasami śmierdziec ale również na płycie i podwoziu nie było oleju jedynie niewielka ilość na tylniej ścianie bloku.
czyżby branie oleju przez v6 było mitem a odpowiedzialność za to zjawisko ponośi uszczelnienie lub ezektor ?
realny nalot auta to 160.000 km
To dosc duzo brał. Moj tez bierze ale jakies 0.2/1000. Ja rowniez wymienilem ezektor jak tylko kupiłem audika. Zuzycie duzo spadlo jak zaczalem lac valvoline maxlife. No i nalot mojego autka jest prawie 2x wiekszy. A skoro przestal brac to tylko sie cieszyc. Jeszcze tylko skontrolować plyn chlodniczy zeby nie okazalo sie ze to UPG i oleju przybywa. Przyjade moze jutro na bajere. :-)

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 08 mar 2014, 00:45

Matheo pisze:zapchany ezektor i odmy moga powodowac wycieki. bywaly sytuacje, w ktorych wymiana odm i ezektora powodowaly calkowite ustapienie wyciekow. na pewno nie powinno wymieniac sie uszczelek bez zdiagnozowania ezektorea i odm.
też na to liczyłem ale mimo uporządkowania układu odpowietrzania wyciek nie ustąpił niestety trzeba go było usunąć wym uszczelki .natomiast co do płynu chłodniczego stan po 5000km bez zmian .
przeglądałem też wyniki analizy spalin z okresu gdy brał olej i zawartość węglowodorów nie potwierdza nadmiernego spalania oleju . czyli wychodzi na to żę przyczyną brania był wyciek który nie brudził

mauser
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mauser » 07 kwie 2014, 21:49

Miałem tak samo w swoim AQD :)
Po zakupie ubywał olej, ale przy okazji rozrządu, wymieniłem wszystkie uszczelki i uszczelniacze, co tylko było na głowicach, oprócz uszczelniaczy zaworowych. Zapodałem nową odmę, usprawniłem ezektor, zalałem Valvoline MaxLife 5W40 i jak ręką odjął, brak ubytków oleju :]
Co do wycieków, to najczęściej leci właśnie z pod napinacza, z tego pół księżyca i kapie na kolektor wydechowy, olej jest spalany na rozgrzanym wydechu, dlatego nic nie kapie pod auto...
Silnik od pół roku suchutki, ale niedługo profilaktycznie zajrzę do ezektora, sprawdzić jego stan po zimie...

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 07 kwie 2014, 23:17

ok ale gdyby spalał na kolektorze ew wydechu to by śmierdziało a nie było nic czuc jak" brał "olej .
jak poczułem to wym uszczelnienie- zrobiłem już 3000 km i stan jak zaczarowany zero ubytku

dawid018
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2000
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: dawid018 » 08 kwie 2014, 07:31

olej wlałeś taki sam jak był wcześniej czy inny??

jakubczyk_7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakyb
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: jakubczyk_7 » 08 kwie 2014, 08:50

Też mam AQD i coś tam tego oleju bierze. Długo się schodzi z wymianą odmy i ezektora?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja