Witam, jako że nie znalazłem wiele przydatnych informacji tylko domysły i rozważania, zakładam nowy temat żeby poznać opinie ludzi, którzy mieli do czyniania ze swapami itp.
Ja juz mam za sobą swap w A3 1.9tdi VP AHF na 1.9tdi PD ASZ więć poniekąd wiem jak to wyglada w praktyce. Silnik chodził bez najmniejszych problemów, na oryginalnej wiązce (tej która była w aucie)
A teraz do tematu:
Mam całego Passata AWX, który bedzie służył jako dawca
1. Pierwsze co sie nasuwa to wiadomo - kompletny silnik ze skrzynią i półosiami + ECU + wiązki, ecu czysty ze zdjętym immo zeby odpalić na komplecie który jest w aucie.
2. Pas przedni - chciałbym żeby został z 2.5tdi, mam do dyspozycji chłodnice wody z 1.9tdi i zastanawiam się czy da ją się wpasować ? Pas dlatego że jest tam większy i wydajniejszy IC (ogarnięcie rurek do IC nie stanowi problemu, można je zrobić z kwasówki lub ewentualnie zainstalować cały zestaw od 1.9tdi
3. Pompa paliwa i chłodnica paliwa 1.9tdi PD
4. Dolot powietrza z 1.9tdi N75 przepływka itp
5. Układ wydechowy z 1.9tdi
No i oczywiście ogarnięty elektryk który ogarnie temat instalacji elektrycznej silnika
To tak na szybko przychodzi mi do głowy. Jeśli ktoś ma jakieś cenne informacje to zachęcam do rozmowy.
Pozdrawiam Kuba
[A6 C5 2.5 TDI] Swap 2.5 tdi VP AKN/AFB na 1.9 TDI PD AWX
[A6 C5 2.5 TDI] Swap 2.5 tdi VP AKN/AFB na 1.9 TDI PD AWX
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, 09:56 przez wkuba84, łącznie zmieniany 2 razy.
Swap mechaniczny już prawie gotowy. Silnik w aucie wraz ze skrzynią, półosiami sankami itp. Problemy jakie można spotkać to:
1. rurki wodne od nagrzewnicy do silnika
2. rurki klimatyzacji - w związku z tym, że zainstalowałem oryginalną chłodnice paliwa tak samo jak było to w Passacie b5 FL to musiałem również zamontować mały osuszacz od klimy bo duży (skręcany na śruby) zajmował za dużo miejsca. Poza tym musiałem wymienić rurki klimy bo te są inaczej wyprofilowane i inaczej przykręcane.
3. Plan był taki żeby zostawić IC z 2.5 tdi wraz z pasem, wiec został, chłodnica wody została zamieniona na taką z 1.9 IC został duży i chłodnica klimy zmieniona na taką z 2.5tdi po 2002 roku (inny sposób przykręcania węży)
5. Spasowanie rur do IC
5. wydech w zasadzie p&p wystarczyło dospawać ok 10 cm rurki 55 żeby połączyć wydech, wiadomo DP i reszta rury z Passata 1.9tdi
6. Belka dolna pasa przedniego - tu trzeba przespawać uchwyt dolnego mocowania silnika
Teraz ostatni element - uruchomienie elektroniczne.
[ Dodano: 2011-01-27, 09:39 ]
Jeszcze kilka informacji technicznych.
Sanki muszą być koniecznie z A6 ew A4 (stary model i lift)/Passat 3b (97-00)
- np Passat 3bg (po lifcie) odpada gdyż będzie brakować po ok 2cm na stronę i koła będą stać do środka \ /. Powód prosty, sanki A6 A4 (stary model) mają dwa otwory do montażu dolnych wahaczy. Passat 3bg ma tylko jedn.
Wynika z tego że A6 jest delikatnie szersze jak A4 czy Passat.
Półosie - muszą być też z A6. Ewentualnie można można zrobić taki myk jak poniżej napiszę. Przeguby są takie same w A6 i w A4/Passat ale "rury (drążki)" półosi różnią się długością.
Ale można zrobić tak. Prawa półoś A4/Passat pasuje na lewą stronę do A6. Można zostawić sobie przeguby z drugiej półosi i zaopatrzyć się tylko w rurę prawą z A6
Prawa półoś jest długa, lewa krótka.
Watro się zaopatrzyć również w zbiornik paliwa dedykowany do 1.9tdi
najlepiej z roczników 2002 w górę i pompę paliwa z PD nie będzie wówczas kombinacji i problemów z układem paliwowym.
Z informacji mechanicznych było by na tyle :mrgreen:
Informacje te zamieszczam dlatego że ja do swapa zastosowałem cały komplet z Passat 3bg (2002 po lifcie) z motorem AWX 130km i skrzynią FHN 5 biegów.
Elektronika nie sprawia większych problemów, wystarczy ogarnięty elektryk. U mnie auto chodzi na starym liczniku (oryginalnym z auta).
1. rurki wodne od nagrzewnicy do silnika
2. rurki klimatyzacji - w związku z tym, że zainstalowałem oryginalną chłodnice paliwa tak samo jak było to w Passacie b5 FL to musiałem również zamontować mały osuszacz od klimy bo duży (skręcany na śruby) zajmował za dużo miejsca. Poza tym musiałem wymienić rurki klimy bo te są inaczej wyprofilowane i inaczej przykręcane.
3. Plan był taki żeby zostawić IC z 2.5 tdi wraz z pasem, wiec został, chłodnica wody została zamieniona na taką z 1.9 IC został duży i chłodnica klimy zmieniona na taką z 2.5tdi po 2002 roku (inny sposób przykręcania węży)
5. Spasowanie rur do IC
5. wydech w zasadzie p&p wystarczyło dospawać ok 10 cm rurki 55 żeby połączyć wydech, wiadomo DP i reszta rury z Passata 1.9tdi
6. Belka dolna pasa przedniego - tu trzeba przespawać uchwyt dolnego mocowania silnika
Teraz ostatni element - uruchomienie elektroniczne.
[ Dodano: 2011-01-27, 09:39 ]
Jeszcze kilka informacji technicznych.
Sanki muszą być koniecznie z A6 ew A4 (stary model i lift)/Passat 3b (97-00)
- np Passat 3bg (po lifcie) odpada gdyż będzie brakować po ok 2cm na stronę i koła będą stać do środka \ /. Powód prosty, sanki A6 A4 (stary model) mają dwa otwory do montażu dolnych wahaczy. Passat 3bg ma tylko jedn.
Wynika z tego że A6 jest delikatnie szersze jak A4 czy Passat.
Półosie - muszą być też z A6. Ewentualnie można można zrobić taki myk jak poniżej napiszę. Przeguby są takie same w A6 i w A4/Passat ale "rury (drążki)" półosi różnią się długością.
Ale można zrobić tak. Prawa półoś A4/Passat pasuje na lewą stronę do A6. Można zostawić sobie przeguby z drugiej półosi i zaopatrzyć się tylko w rurę prawą z A6
Prawa półoś jest długa, lewa krótka.
Watro się zaopatrzyć również w zbiornik paliwa dedykowany do 1.9tdi

Z informacji mechanicznych było by na tyle :mrgreen:
Informacje te zamieszczam dlatego że ja do swapa zastosowałem cały komplet z Passat 3bg (2002 po lifcie) z motorem AWX 130km i skrzynią FHN 5 biegów.
Elektronika nie sprawia większych problemów, wystarczy ogarnięty elektryk. U mnie auto chodzi na starym liczniku (oryginalnym z auta).