Maniek13t pisze: ↑06 lut 2021, 13:43
Niestety poprzedni właściciel również założył zamienniki i były na tyle kiepskiej jakości że nie dość że parują, to ledwo co świeca a ostatnio pozrywały mi się mocowania żarówek tak że poszukuje czegoś czym mogę je zastąpić.
Maniek13t pisze: ↑06 lut 2021, 17:47
Tak, zdaje sobie z tego sprawę ale jednak reflektory za 1/5 wartości auta to trochę sporo
Maniek13t pisze: ↑07 lut 2021, 18:38
Dobra, zastanowiłem się nad tym, racja zaoszczędzę parę zł na zamiennikach ale nie dość że jakością nie będą robiły szału to pewnie długo nie wytrzymają. Jutro zamówię te co kolega wyżej podał, i dam wam znać jak to wygląda ! Wszystkim wielkie dzięki za rady !
TYLKO oryginały, używki będą zmęczone więc od razu do regeneracji, DEPO, TYC czy inne zamienniki są dobre na rok-dwa, często rozpadają się mechanicznie w środku, bardzo często nie udaje się ich poprawnie ustawić na stacji SKP.
Skusiłem się na regenerowane z Allegro (to rozwiązanie dla Ciebie bo musisz zastąpić swoje zamienniki czymś w ludzkiej jakości), ciekawa opcja, na miejscu 800zł za regenerację (polerka klosza, zabezpieczenie lakierem UV, rozklejenie, czyszczenie wnętrza, napylenie nowego odbłyśnika, sklejenie) ale za 850zł + wysyłka masz na Allegro komplet lamp Hella (oryginały) po regeneracji jak wyżej. Minusem jest, że wysyłają lampy nieuzbrojone: bez dekla z tyłu, bez silniczków regulacji położenia, bez zapinek tylnego dekla, wszystko przekładasz w pięć minut z tylnej lampy. Do pełni szczęścia zostają Ci nowe uszczelki lampy: tu trzy wyjścia, albo sztukujesz byle co z uszczelek do profili okiennych czy inne gąbki lub gumy (odpada, utrzymujemy Audi jak Audi a nie jak Dacię). Druga opcja: kupujesz zamienniki oryginalnych uszczelek np. na Allegro ale cena (100zł/szt.) trochę wysokawa. Trzecia opcja: na spokojnie naklejasz sobie uszczelki do profili okiennych, zapominasz o tym na miesiąc a zamiennik zamawiasz z Aliexpress za kwotę poniżej 70zł (z przesyłką!) i czekasz miesiąc i masz.
Dobre światła przydadzą się w nocy bo 2 tony wagi auta z pasażerami, bagażnikiem i czymkolwiek na pokładzie, nie zatrzymają się w miejscu.
Jeśli chcesz chwilę poczekać, mogę napisać, jak się sprawują regenerowane z Allegro, najwyżej wrócą jako zwrot, jeśli przyjadą angliki czy inne takie. Twoje podejście, że 1/5 wartości auta - bez komentarza. Na pewnych rzeczach (bezpieczeństwo) nie oszczędza się. Światła, hamulce, zawieszenie: zamienniki nie są złe ale nie kieruj się 100% cena, nawet Audi nie jest tego warte (chyba, że chcesz przetestować sztywność konstrukcji, bezpieczeństwo bierne, klatki bezpieczeństwa, ale wg mnie naprawdę nie warto).
Ze światłami DEPO po roku-dwóch nie zobaczysz na krajowej w lesie nawet sarny 50m z przodu - powypalane odbłyśniki jakości cena czyni cuda. Nawet na OLX leżą co chwile lampy DEPO czy TYC z opisem krótko używane, sprawne, itd. Ciekawe czemu... (regeneracja 800zł, nówka DEPO 550zł, przy regeneracji zarabia i ma jasny cennik firma regenerująca, na DEPO jest materiał, transport, pośewdnik, hurtownik i na końcu Ty, to ile zarabia producent i czy opłaca mu się pochylać na "jakością" swoich zamienników?).