jakis czas temu kupilem A6 C5 auto sprawowało się całkiem dobrze, kilka dni temu zaczeło ciągnąć powyzej 2000 tys obrotów i ciezko palic na ciepłym silniku az w koncu całkowicie straciło moc. Pojechałem na komputer do elektryka który po podłączeniu komputera stwierdził uszkodzone wtryski na 3 i 4 cylindrze, nastepnego dnia pojechałem do mechanika w celu wyciagnięcia pompowtrysków zeby wysłać je do regeneracji. Po sciagnięciu pokrywy mechanik stwierdził ze na 3 i 4 cylinrze sa wsadzone pompowtryski nie od tego silnika. Pierwsze dwa maja oznaczenie 038130073BA, pompowtrysk na 3 cylindrze 038130073AK zas na 4 cylindrze 038130073AR. Proszę o pomoc, które pompowtryski powinny byc wymienione? Oraz czy jest to silnik AWX czy AVF
Pompowtryskiwacze Audi A6 C5 1.9 TDI
Pompowtryskiwacze Audi A6 C5 1.9 TDI
Witam
jakis czas temu kupilem A6 C5 auto sprawowało się całkiem dobrze, kilka dni temu zaczeło ciągnąć powyzej 2000 tys obrotów i ciezko palic na ciepłym silniku az w koncu całkowicie straciło moc. Pojechałem na komputer do elektryka który po podłączeniu komputera stwierdził uszkodzone wtryski na 3 i 4 cylindrze, nastepnego dnia pojechałem do mechanika w celu wyciagnięcia pompowtrysków zeby wysłać je do regeneracji. Po sciagnięciu pokrywy mechanik stwierdził ze na 3 i 4 cylinrze sa wsadzone pompowtryski nie od tego silnika. Pierwsze dwa maja oznaczenie 038130073BA, pompowtrysk na 3 cylindrze 038130073AK zas na 4 cylindrze 038130073AR. Proszę o pomoc, które pompowtryski powinny byc wymienione? Oraz czy jest to silnik AWX czy AVF
Ponoć do AVF montowali 6 biegową skrzynie ja takową posiadam u siebie..
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Podeślij VIN , to będzie wiadomo co tam masz pod maską
. Jeśli nie chcesz podać tutaj, to wyślij na PW. Napiszę Ci też jakie wtryski powinieneś mieć.
Silniki AWX i AVF montowane były dopiero od kwietnia 2001
.
Edit:
Kolega przesłał mi na PW swój VIN i okazało się, że chyba ktoś mu zrobił swapa, ponieważ fabrycznie to auto wyjechało z silnikiem 2.5 TDI o oznaczeniu AFB i automatyczną 5-biegową skrzynią DEQ. Dodatkowo data produkcji to 13.05.1998, a nie 1999. Teraz pytanie, co tak właściciwe masz pod maską
.
Oznaczenie silnika możesz sprawdzić w tym miejscu:
![Obrazek]()
Silniki AWX i AVF montowane były dopiero od kwietnia 2001
Edit:
Kolega przesłał mi na PW swój VIN i okazało się, że chyba ktoś mu zrobił swapa, ponieważ fabrycznie to auto wyjechało z silnikiem 2.5 TDI o oznaczeniu AFB i automatyczną 5-biegową skrzynią DEQ. Dodatkowo data produkcji to 13.05.1998, a nie 1999. Teraz pytanie, co tak właściciwe masz pod maską
Oznaczenie silnika możesz sprawdzić w tym miejscu:

to juz wiem czemu jak kupywalem poduszki od skrzyni biegów, sprzedawca byl zdziwiony ze sa 2 takie same a nie 2 rozne tak jak w przypadku automatycznej skrzyni biegów, jutro bede na warsztacie porobie zdjecia i wstawie na forum
moim zdaniem jest to silnik awx albo avf dzieki za szybka odpowiedz pozdrawiam